Hlavní obsah

Policie obvinila v kauze dotací i Janstu. Vše bylo v souladu s předpisy, brání se ČUS

Praha
Aktualizováno

Policie dnes v kauze manipulací se sportovními dotacemi obvinila Českou unii sportu (ČUS), jejího předsedu Miroslava Janstu a generálního sekretáře Jana Boháče. Uvedl to server Aktuálně.cz. V případu si už dříve vyslechli obvinění bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta či odvolaná náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová, stíhání čelí také Fotbalová asociace ČR.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Článek

Podle serveru se nová obvinění rovněž týkají rozdělování peněz z dotačního neinvestičního programu pro činnost sportovních organizací, který vypsalo ministerstvo školství. Právník Jansta podle vyšetřovatelů společně s Boháčem získali v rámci expertní skupiny při rozdělování peněz z programu neoprávněné výhody pro ČUS. Údajně tak poškodili další organizace, které z programu čerpají prostředky: například Český olympijský výbor nebo Sokol, napsal server.

Česká unie sportu vydala odpoledne po poradě s právníky prohlášení, v němž obvinění odmítá s tím, že veškeré kroky činila "v souladu s právními předpisy ČR a ve prospěch sportu, sportovců a členů ČUS".

Prohlášení podepsané JUDr. Prokopem Benešem, obhájcem ČUS
"Česká unie sportu obdržela usnesení o zahájení trestního stíhání právnické osoby. Usnesení je mj. založeno na předpokladu, že byly činěny kroky k navýšení zdrojů pro správu majetku ČUS a zajištění sportovní činnosti, což ovšem odpovídá stanovám ČUS. Mělo údajně dojít k neoprávněnému navýšení prostředků na provoz ČUS ve výši několika milionů korun. Právní konstrukce hovoří o návodu, pokusu a pomoci k vyjmenovaným trestným činům. ČUS je stíhán spolu s dalšími konkrétními fyzickými osobami, jejichž jména s ohledem na dikci zákona nelze uvést.
Veškerá sdělená obvinění odmítáme, neboť všechny kroky byly dělány v souladu s právními předpisy ČR a ve prospěch sportu, sportovců a členů ČUS. Věříme, že se vše v průběhu vyšetřování vysvětlí a potvrdí se zákonnost jednání zástupců sportu směrem k příslušným státním institucím."

Jansta předsedá i České basketbalové federaci, je členem ČSSD.

Pelta byl spolu s Kratochvílovou zatčen už 3. května a několik týdnů strávil ve vyšetřovací vazbě. Na funkci předsedy fotbalové asociace rezignoval. Stejně tak v důsledku kauzy opustila místo ministryně školství Kateřina Valachová. Dotační program na investice byl zrušen a znovu vypsán a kvůli vyšetřování byla zpožděna výplata dotací sportovním organizacím. Některé z nich se tak ocitly ve finančních problémech.

Reklama

Související témata: