Hlavní obsah

Dokončit a nezmrznout. Triatlonista Šebrle má jasný cíl

Praha

Parádní závod je nachystán. V sobotu se v Praze uskuteční třetí ročník triatlonového závodu Ford Challenge Prague, kterého se zúčastní 1010 závodníků z 23 zemí světa. Podnik v české metropoli je premiérově součástí celosvětové série Challenge Family. Součástí budou i amatérské závody, jež ozdobí olympijští vítězové - desetibojař Roman Šebrle a běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Desetibojař Roman Šebrle se loučil s diváky i s kariérou na atletickém mítinku Zlatá tretra 2013 v Ostravě.

Článek

Atletika už mu prý nechybí, na triatlonovou výzvu pro méně zkušené v centru Prahy si ovšem troufne. Má před sebou 0,38 km plavání, 18 km cyklistiky a 4,2 km běhu.

„Vždycky jsem si chtěl triatlon zkusit, ale nejsem zrovna plavec a ani kolo mi zas tak nejde. Proto jsem se bál, že bych nedokončil. Takže zkrácený závod je pro mě ideální," těší se Roman Šebrle, bývalý držitel světového rekordu v desetiboji. Ve Vltavě u Střeleckého ostrova odstartuje spolu se svým kamarádem a bývalým čtvrtkařem Radkem Votavou. Právě jeho bude chtít Šebrle porazit.

„Největší respekt mám z plavání. Nemám sice špatnou techniku, ale jsem pomalý. Už po 100 metrech totiž cítím, jak mě bolí ruce. Snad nebude voda moc studená. Hlavně chci závod dokončit a nezmrznout," culí se Šebrle. Běhat chodí pravidelně. „Takže fyzičku určitě mám!"

Spolu se Šebrlem bude na startu amatérského závodu třeba také 71letý operní zpěvák Jiří Langmajer starší. Olympijská vítězka z Turína v běhu na lyžích Kateřina Neumannová se zase vydá v rámci triatlonové štafety zdolat cyklistický úsek dlouhý 90 km.

Světová špička si závod v Praze přála

Hlavní závod ozdobí několik zvučných jmen ze světové špičky. Skvostná sestava se postaví na start mezi ženami - k adeptkám na vítězství patří vicemistryně světa v dlouhém triatlonu Yvonne van Vlerkenová, bývalá důstojnice britské armády a vítězka letošního Ironmana v Austrálii Laura Siddallová a také mistryně světa z premiérového šampionátu série Challenge Family ve slovenském Šamoríně Lucy Charlesová.

Silnou mužskou konkurenci obstarají dvojnásobný bronzový medailista ze světového šampionátu v olympijském triatlonu Australan Brad Kahlefeldt, šestý muž nedávného MS Challenge Family Belgičan Pieter Heemeryck, jehož vede český trenér Luboš Bílek, loňský mistr Evropy ve středním triatlonu Němec Andreas Dreitz a také nejzkušenější český triatlonista Petr Vabroušek, který za svou kariéru s téměř dvěma sty zdolaných dlouhých triatlonů vzdal jediný.

„Na takhle prestižní závod v centru našeho hlavního města se světová triatlonová špička těšila už dlouho. Praha je jednou z nejkrásnějších metropolí světa a většina závodníků, se kterými jsem se během kariéry poznal, se mě ptalo, kdy už konečně bude závod v Praze. Čeští diváci i zahraniční turisté se tak mohou těšit na prvotřídní triatlonovou podívanou," vysvětluje ambasador závodu Filip Ospalý, vítěz prvního ročníku z roku 2015.

Vítěz elitní kategorie dostane odměnu 3500 tisíc eur (asi 92 000 korun).

Amatérská část pro veřejnost začne v 8:30, hlavní závod má start ve 12:00, od 12:13 se uskuteční tříčlenné štafety.

Reklama

Související témata: