Hlavní obsah

Křivdu střídá životní úspěch! Klauda získal na Světových hrách v thajském boxu bronz

Vratislav

Jakub Klauda uspěl na Světových hrách ve Vratislavi v thajském boxu v duelu o bronz v kategorii do 91 kilogramů s Němcem Jakobem Stybenem a získal pro českou výpravu sedmou medaili.

Foto: Czechteam.info, ČTK

Po zklamání ze semifinálové porážky s domácím Lukaszem Radoszem si český thajský boxer Jakub Klauda spravil na Světových hrách ve Vratislavi chuť v boji o bronz ve váze do 91 kg proti Němci Jakobu Stybenovi. Po prohře s Polákem cítil Čech křivdu, ale po zisku bronzu si užíval životní úspěch.

Článek

"Po včerejším výroku rozhodčích za mnou chodili samotní Poláci, že jsem to měl vyhrát. Bylo hodně těžké se dát dohromady, ale zvládl jsem to a jsem moc rád," řekl Klauda.

Loni se stal mistrem Evropy organizace IFMA a letos skončil druhý na mistrovství světa, ale bronz ze Světových her zařadil výš. "Mít medaili z neolympijských her, to je momentálně nejvíc," uvedl Klauda, který měl v hledišti velký fanklub. "Přijela moje rodina a zhruba dvacet kamarádů, takže to bylo super."

Se Stybenem se utkal podruhé v kariéře. "Já jsem s ním jednou zápasil a porazil jsem ho v Plzni na Souboji Titánů. Byl to těžký soupeř, měl dnes dobrý nástup, ale cítil jsem, že mě nějak neohrožuje. Tak jsem ho nechal trochu vyblbnout a v druhém kole jsem do toho vlítnul, co jsem mohl. Ta taktika vyšla, jsem za to rád," podotkl Klauda.

Celkově si Světové hry užil. "Byl to určitě můj největší zážitek. Po včerejšku je takhle výhra třešnička na dortu. Budu na to mít vzpomínky, že jsem poslední zápas vyhrál. Když skončíte na druhém místě, tak poslední zápas prohrajete," řekl 196 centimetrů měřící zápasník.

V průběhu zápasů stíhá na Světových hrách vnímat i vývoj skóre. "V profizápasech to vůbec není vidět, tam se to dozvíte na konci. Ale tady to je. O pauze mi trenér nebo čeští diváci dají vědět, jestli to je dobrý, nebo špatný. Říká se, že rozhodující je první kolo, což já ale naštěstí dokážu otáčet," podotkl Klauda.

Zápasům přechází tradiční rituál Wai khru a Klauda se při něm vždy snaží dobře nachystat na boj. "Máte při tom odehnat z ringu zlý duchy. Každý to má jinačí. Můj rituál je takový, že se uklidním, dostanu se do pohodovému stavu a připravím se tím na zápas," vysvětlil Klauda.

Reklama