Hlavní obsah

Když Ital ve finálovém rozstřelu chybil, spadlo to ze mne. Měl jsem zlato, říká střelec Slavíček

Baku

V patnácti letech se stal Miloš Slaviček z královehradecké Dukly nejmladším juniorským mistrem světa v brokové disciplíně skeet. V dalších letech vozil hlavně týmové medaile, ale po přechodu do seniorské kategorie jako by se trochu ztratil. V úterý na mistrovství Evropy v Baku ukázal, že je zpátky. Ve finálovém rozstřelu porazil italského olympijského vítěze Gabriele Rossettiho a domů si veze první seniorské zlato. A to mu je teprve třiadvacet let. „Nejcennější medaile,“ netajil radost v rozhovoru pro Sport.cz a Právo pár desítek minut po finále.

Foto: Petr Luštický

Sportovní střelec Miloš Slavíček je mistrem Evropy ve skeetu.

Článek

Ve sbírce máte titul juniorského mistra světa a zlaté medaile z týmových soutěží juniorů. Kam zařadíte titul seniorského mistra Evropy?

Hodně vysoko, protože mezi seniory to je můj nejlepší výsledek. Je to nejcennější medaile. O to cennější, že přišla poměrně brzy.

David Kostelecký po svém triumfu v trapu říkal, že v Baku hodně foukalo. Musel jste se také potýkat s větrem?

S tím tady měli problém všichni. Chtělo to maximální soustředění i kus štěstí. I při finále to létalo kvůli větru všelijak. Do toho hrála hudba, nebylo nic slyšet. Bylo těžké se koncentrovat na každou ránu, ale konec je krásný.

Po základním závodě jste postupoval se 122 body jako druhý. Měl jste v průběhu této části nějaký problém?

Měl hned v pondělí. Rozbila se vrhačka a já jsem musel čekat. Pořadatelé zahustili program, takže během hodiny a půl jsem odstřílel padesát ran, což je hodně velká porce. Měl jsem toho docela dost, ale chybil jsem jen jednou, což bylo důležité i z psychického hlediska.

Váš finálový soupeř v boji o zlato Ital Gabriele Rossetti je olympijským vítězem z Ria. Měl jste v souboji s ním trému?

Nervozitu jsem cítil už na začátku finále. Ale kromě Rossettiho ostatní začali už na začátku chybovat, takže jsme zbyli my dva, docela brzy jsem věděl, že budu mít medaili. Šlo o to, jakou. I v boji o zlato jsem měl krizový moment, kdy jsem si říkal, že mám stříbro. Střílí se nejobtížnější dvojstřely, v nichž se chybuje nejvíc. Nakonec jeden terč na pátém stanovišti pustil Rossetti.

Byl jste v ten moment vítěz, nebo vás čekal další dvojstřel?

Měl jsem odstříleno, takže v tu chvíli ze mne všechno spadlo. Měl jsem zlato. Fantastický pocit. S Davidem Kosteleckým jsme oba z královéhradecké Dukly, takže bude co slavit. Podržela mě zbraň i špičkové patrony od Sellier & Bellot.

A teď zbývá vybojovat účast na olympiádě v Tokiu...

To je ještě daleko, ale samozřejmě udělám maximum, abych se tam dostal.

Reklama