Hlavní obsah

Král odchází. Skončila éra, kdy Kličko strašil soupeře

Praha
Aktualizováno

Konec. Žádná odveta nebude, další žádný zápas, příprava, stres. Boxer těžké váhy Vladimir Kličko oznámil, že ukončil kariéru. Po dubnové porážce měl šanci na odvetu, ale na ní nedojde. Anthony Joshua byl jeho poslední soupeř a přebral tak pomyslné žezlo. Ukrajinec dlouho vládl, ale čas nejde zastavit. Odchází boxer, který psal historii.

Foto: Facebook

Konec sbírání pásů, Vladimir Kličko ukončil kariéru.

Článek
Fotogalerie

Kličko a Joshua na veřejném trénikovém zápase

Jedenačtyřicetiletý Kličko v profesionální kariéře odboxoval 69 zápasů, 64 jich vyhrál, 53 stylem KO. Dokázal 22krát v řadě vyhrát. Od roku 2005 do roku 2015 neprohrál, ale v posledních dvou duelech padl. Listopad 2015 a Tyson Fury, poté duben 2017 Joshua. Další zápas už nepřidá.

"Po posledním duelu s Anthonym Joshuou jsem si vzal více času na rozmyšlenou. Jako amatér i jako profesionál jsem dosáhl všeho, teď mohu ve zdraví a spokojenosti zahájit napínavou kariéru po kariéře," okomentoval Kličko svůj konec.

Vladimir Kličko
Datum a místo narození: 25. března 1976, Semej
Státní příslušnost: Ukrajina/Německo
Výška a váha: 198 cm, 109 kg
Největší úspěchy:
amatéři: OH 1996 (Atlanta) - zlato, ME 1996 (Vejle) - stříbro (oboje nad 91 kg); juniorský mistr Evropy a vicemistr světa do 91 kg; bilance 134 výher, šest porážek
profesionálové: dlouholetý mistr světa těžké váhy organizací WBA, IBF a WBO; bilance 64 výher (z toho 53 k.o.), pět porážek
Rodina: zasnoubený, s americkou herečkou a modelkou Hayden Panettierovou mají dceru Kayu Evdokii

"Na jednu stranu není dobře, že skončil, mohl dát ještě jeden zápas a ukončit kariéru výhrou. Na druhou stranu, on nemusí nikomu nic dokazovat, všechno vyhrál. Taky se mu už asi těžko hledala motivace, sám cítí, že už to není ono," okomentoval odchod Lukáš Konečný, bývalý český profesionální boxer.

Kličkův management zprávu o konci kariéry oznámil ve čtvrtek ráno. Na twitteru zveřejnil prohlášení ve třech jazycích, ale nešlo ho přečíst, stránky patrně pod návalem zájemců spadly.

"Před sedmadvaceti lety jsem odstartoval svoji sportovní cestu. A bylo to mé nejlepší rozhodnutí. Cestoval jsem po světě, učil se jazyky, učil se novým věcem...," tak začíná Kličko své prohlášení.

Kličkova hvězdná kariéra trvala jednadvacet let. Na olympiádě v Atlantě získal zlato. Celkem Ukrajinec obhájil za svoji kariéru 18 mistrovských pásů a těžké váze vládl téměř deset let. Byl držitelem pásů všech boxerských organizací IBF, WBA, WBO a IBO.

„Roky se připravuji neustále na vítězství, tohle je úplně nová zkušenost. Teď chápu, že úspěch nemusí nutně znamenat dosažení stanoveného cíle," napsal Kličko na LinkedIn v červnu. Po pár týdnech ví, že už žádná výhra nepřijde.

"Děkuji ze srdce všem, kteří mi pomáhali," to je věta, kterou vyslal do světa 3. srpna 2017. Den, kdy ukončil kariéru.

Česká stopa a sbírání borůvek

První profi zápas si Kličko připsal v listopadu 1996, ten poslední v dubnu 2017. Éra Kličků končí. Sedmačtyřicetiletý bratr Vitalij ukončil kariéru v roce 2012. Nyní končí i o šest let mladší brácha. Boxerský svět chtěl tyto dva vidět proti sobě v ringu, ale ani jeden nesouhlasil. Hlavním důvodem bylo, že si to nepřála jejich matka.

Otec byl vojenským pilotem, který za dob Československa sloužil v Mimoni, zde rodina žila. Oba synové tady chodili do školy, v Křižanech bydleli téměř pět let. „V Česku to bylo krásné, pěkná příroda, v lesích jsme často sbírali houby a borůvky, v Praze jsme navštěvovali muzea," vzpomínal před sedmi lety Kličko na soustředění v Rakousku.

"Nikdy jsem ho neměl jako boxera rád. Přezdívka Profesor k němu sedí. Využíval svoji výšku, dlouhé ruce, skvěle se držel taktiky. Divácky neměl atraktivní zápasy, ale vyhrával, což potřeboval. I když poslední zápas prohrál s Joshuou, tak to bylo super boxerské představení," dodává Konečný.

Jakou známku byste dali Kličkovi za jeho boxerskou kariéru?
Jednička
95,1 %
Dvojka
2,3 %
Trojka
0,8 %
Čtyřka
0,3 %
Pětka
1,5 %
Celkem hlasovalo 11043 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články