Hlavní obsah

Rusko stále nesplnilo všechny podmínky WADA

Londýn
Aktualizováno

Ruská antidopingová agentura RUSADA zatím stále nesplnila všechny podmínky, aby mohla znovu získat plnou pravomoc nad kontrolou domácích sportovců. Podle vyjádření světové agentury WADA se ve dvanácti bodech nepodařilo sjednat nápravu a RUSADA se tak i nadále musí smířit s dohledem nad svou činností.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Problém dopingu v ruském sportu se sice řeší, přesto některé požadavky WADA nebyly splněny. Ruská antidopingová agentura RUSADA tak zatím nezískala plnou pravomoc nad kontrolou domácích sportovců.

Článek

WADA mimo jiné požaduje, aby odpovědné instituce jako ministerstvo sportu a ruský olympijský výbor veřejně uznaly výsledky vyšetřování, které rozsáhlý a státem podporovaný dopingový program v zemi odhalilo. To ale ruský vicepremiér Vitalij Mutko nekompromisně odmítá.

Po zveřejnění zprávy z McLarenova vyšetřování sice vloni rezignovalo několik ministerských úředníků, vláda ale nikdy nepřijala zodpovědnost za popsané prohřešky. "Žádný státní program nebyl a ani nemohl být, tohle se v Rusku nestalo," citovala Mutka agentura TASS. "Nepřiznáme něco, co se nestalo," dodal.

Podle WADA Rusko splnilo 19 podmínek ze seznamu požadavků včetně umožnění přístupu na vojenské základny, kde se trénující sportovci dosud mohli kontrolám vyhýbat. Stále ještě ale nebyl mimo jiné zvolen nový generální ředitel RUSADA a ruská vláda neumožnila přístup k uskladněným vzorkům v moskevské laboratoři.

Rusko přišlo o mezinárodní akreditaci v roce 2015 po zveřejnění zprávy o státem řízeném dopingu a ani po dvou letech nemá zpět ztracenou důvěryhodnost. Od června ale RUSADA získala právo podílet se na kontrolách a může sama plánovat antidopingové zkoušky, vybírat sportovce a odebírat jim vzorky. Na její práci ale stále dohlíží britská UKAD a testy musí být prováděny v zahraničí, ruská antidopingová laboratoř je totiž i nadále bez licence.

Reklama