Hlavní obsah

Olympijský vítěz v pětiboji Svoboda hodlá ukončit kariéru

Praha

Moderní pětibojař David Svoboda uvažuje o konci závodní kariéry, kterou v roce 2012 vyšperkoval zlatou olympijskou medailí z Londýna. Po červencovém mistrovství Evropy v Minsku, kde mu nevyšlo finále a obsadil až 33. místo, už v závěru srpna neodjede na světový šampionát do Káhiry. Svoboda to dnes řekl České televizi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

David Svoboda na setkání s novináři před mistrovstvím Evropy v Minsku.

Článek

"Já to tak jako naznačuju a v podstatě se to tak dá říct," odpověděl dvaatřicetiletý Svoboda na otázku, zda skutečně končí se závodní kariérou. Před ME přitom nevyloučil, že by mohl u pětiboje vydržet až do olympijských her 2020 v Tokiu.

"Asi poslední tři roky mluvím o tom, že se pomalu chystám na přechod z aktivní reprezentační kariéry na něco jiného. Zároveň také otevřeně říkám, že mám v plánu zůstat ve sportu a ve sportovním prostředí, které mě baví a vyhovuje mi. A myslím si, že ta doba, kdy se začnu věnovat trenérské práci nebo organizaci závodů nebo ve větší míře funkcionařině sportovní, se blíží a možná už je za dveřmi," uvedl v ČT Svoboda.

V minulých sezónách měl řadu zdravotních problémů, navíc se cítil opotřebovaný. V březnu se však začal připravovat pod vedením Libora Capaliniho a trenérskou změnu si pochvaloval. "Já už jsem se jako závodník trochu změnil a musím říci, že ten drajv už zdaleka nemám takový, jako když mi bylo dvacet nebo dvaadvacet. A tak trochu přemýšlím, co dál," řekl Svoboda, který získal zlaté medaile i na mistrovství světa a Evropy.

Reklama