Hlavní obsah

Kasparov znovu hraje šachy, ale už není neporazitelný

St. Louis
Aktualizováno

Ruský šachista Garri Kasparov dokazuje, že ani dvanáct let po ukončení kariéry šachy hrát nezapomněl. Čtyřiapadesátiletý exmistr světa přijal pozvání na turnaj v St. Louis a v čtyřech úvodních partiích v rapidu šachu se špičkovými současnými hráči remizoval. Až v té páté ho dnes porazil jeho krajan Jan Něpomjaščij, který v této zrychlené variantě šachu před dvěma lety získal stříbro hned za Norem Magnusem Carlsenem.

Foto: Internet

Ruský šachista Garry Kasparov.

Článek

Český velmistr David Navara je po pěti kolech z deseti hráčů poslední. Na kontě má tři porážky, jednu remízu a cennou výhru nad Rusem Sergejem Karjakinem, který se v rapid šachu v roce 2012 stal mistrem světa.

Porazit Kasparova se v St. Louis marně pokoušeli dva hráči z elitní světové desítky Američan Hikaru Nakamura a Armén Levon Aronjan, stejně jako Karjakin, nebo exmistr světa v bleskovém šachu Kubánec Domínguez Pérez. Až Něpomjaščij to dokázal dokonce černými figurami.

Mnoho příznivců královské hry si návrat šachového génia dávno přálo, ale Kasparov nepředpokládá, že by po turnaji v St. Louis nastartoval novou kapitolu své kariéry. "Není to konec mého šachového důchodu, jen pětidenní přestávka. Šance, že se mi vrátí forma, jakou jsem měl ve čtyřiceti, je stejná jako šance, že se mi vrátí vlasy, které jsem měl ve dvaceti," řekl šachista s notně prošedivělou a prořídlou kšticí. Motivací pro jeho start na turnaji nebyly peníze. Kasparov slíbil, že prémii věnuje na rozvoj šachu v Africe.

Navara, který stejně jako Kasparov obdržel od pořadatelů divokou kartu, prohrál s Aronjanem, s Američanem Fabianem Caruanou i s indickým exmistrem světa Višvánáthánem Ánandem. Remízu uhrál s Něpomňaščijem a Karjakina dokonce porazil. Utkání s Kasparovem čeká Navaru ve středu.

V rapid šachu má každý ze soupeřů na své tahy 25 minut. V pátek a v sobotu se účastníci turnaje utkají v bleskovém šachu s pětiminutovým limitem.

Reklama