Hlavní obsah

K oběma zlatům bylo blízko, přiznal dvojnásobný medailista z mistrovství světa střelec Lipták

Moskva

Bronz z individuálního závodu a stříbro z týmového. Taková byla nedělní bilance pětatřicetiletého brokového střelce v disciplíně trap Jiřího Liptáka z mistrovství světa v Moskvě. V rozhovoru pro Sport.cz a Právo ale přiznal, že nejcennějším kovům bylo tentokrát hodně blízko...

Foto: Ivana Roháčková

Jiří Lipták na MS v Moskvě, kde v trapu vybojoval bronz.

Článek

Závod začal famózně, po třech položkách měl na kontě všech pětasedmdesát terčů. V posledních dvou v základním závodu ale udělal čtyři chyby a přišel o vedení v soutěži. Nakonec se strachoval i o postup do šestičlenného finále. „V pátek a v sobotu jsem měl dobrá střeliště. V neděli jsem šel na finálové, které nemělo střechu. Bylo i jiné pozadí, navíc se ochladilo, což mi dělalo problémy. Když mi ulétl ten úplně poslední terč, mrzelo mě to. Měl jsem obavu, aby mě nestál finále," přiznal.

Dvě chyby stály cennější kov

Zůstal na 121 bodech a čekal... „Naštěstí to stačilo na rozstřel sedmi borců o čtyři finálová místa. V posledních letech sám na sobě zjišťuji, že ty nervy potřebuji, abych ze sebe dostal maximum. Zkoncentroval jsem se na rozstřel a postup mi vyšel," oddechl si.

Ve finále se pak dlouho držel v boji o nejcennější medaili. „Střílelo se už pozdě na večer, smrákalo se. Měnily se světelné podmínky. Od poslední položky do finále jsem čekal několik hodin. Šlo to pak hodně rychle. Někteří soupeři začali brzy chybovat a odpadávali. Já měl jen dvě chyby a najednou jsem zjistil, že už mám medaili. Jenže pak jsem sám zbytečné minul dva terče po sobě a byl z toho bronz," pravil trochu smutně.

Navíc mu medaile prodloužila o dva měsíce sezónu. „Finále Světového poháru, v němž střílejí i medailisté ze šampionátů, je na programu až koncem října. A to už v listopadu začneme přípravu na tu příští, v níž už budou ve hře účastnická místa v olympijském Tokiu," dodal.

Pochválil i parťáky z družstva

Bronzovou medaili na světovém šampionátu získal naposledy před sedmi roky v Mnichově. „Tahle z Moskvy určitě patří k mým nejcennějším, které jsem v kariéře získal, ale rozdíl mezi nimi je. V Mnichově k tomu tenkrát bylo i účastnické místo na olympiádu v Londýně. V tom byl cennější. O Tokio začneme bojovat až příští rok, takže nezbývá než minimálně takový výsledek zopakovat," zdůraznil Lipták s úsměvem.

Ještě dřív, než individuální bronz ale získal stříbro v týmové soutěži společně se zkušeným Davidem Kosteleckým a jednadvacetiletým benjamínkem Vladimírem Štěpánem. „My jsme strašně moc chtěli zlato, které jsme v týmech na mistrovství světa ještě nikdy nezískali. „Ostřílený matador David Kostelecký a benjamínek Vláďa Štěpán stříleli výborně. Hlavně náš on potvrdil staré pořekadlo, že družstvo ve střelbě dělá ten třetí. První dva dny jsme vedli, neděle nám ale tolik nevyšla, zato Italové se chytili a o tři body vyhráli. Tím spíš máme motivaci na příští rok. Po bronzu na letošní Evropy a stříbru ze světa by to mohlo vyjít... Už tady v Moskvě chyběl ke dvěma zlatým medailím opravdu jen kousíček," říkal odhodlaně Jiří Lipták.

MS ve sportovní střelbě z brokových zbraní v Moskvě:
Trap:
Muži:
1. Resca (It.) 43
2. Ling (Brit.) 40
3. Lipták
v kvalifikaci 10. Kostelecký
25. Štěpán (všichni ČR)
Družstva:
1. Itálie 362
2. Česko 359
3. Španělsko 357
Junioři:
1. Bourgue (Fr.)
v kvalifikaci 31. Beccari
32. Konop
40. Vaněk (všichni ČR)
Družstva:
1. Austrálie 351
9. Česko 318

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články