Hlavní obsah

O lístky na ZOH v Pchjongčchangu není v Koreji velký zájem. Lidi nechtějí mrznout venku, říká profesor

Soul

Prodej vstupenek na olympijské hry v Pchjongčchangu vázne. Pět měsíců před jejich začátkem má své majitele ani ne 250 000 lístků, přičemž organizátoři očekávají přes milión návštěvníků. Doufají, že se situace výrazně zlepší i kvůli tomu, že jim v rozpočtu chybí 267 miliónů dolarů (5,8 miliardy korun).

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Hokejové centrum v Gangneungu, jednom z dějišť her. Ilustrační snímek.

Článek

Sedmdesát procent diváků na hrách mají podle předpokladů tvořit Korejci. V první fázi internetového prodeje od února do června však rozebrali jen 52 000 vstupenek, sedm procent ze 750 000, které jsou pro ně určeny. V minulém týdnu byla spuštěna další fáze. V listopadu se pak začnou prodávat lístky i klasickou cestou, například na letištích či nádražích. Pořadatelé také na podzim chystají velkou reklamní kampaň.

Zatímco zahraniční fanoušky může odrazovat od koupi lístků napjatá situace na Korejském poloostrově kvůli jaderným testům KLDR, pro Korejce možná není zimní olympiáda dostatečným lákadlem, protože v zemi nemají zimní sporty velkou tradici. "Řekl bych, že se nenajde moc lidí, kteří budou chtít hodiny mrznout venku, aby sledovali závody na sněhu," řekl agentuře AP profesor sportovní vědy na univerzitě v Pusanu Čong I-čun.

Slib bude při zahájení pronášet opět jen sportovec

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ve snaze zkrátit zahajovací ceremoniál zrušil tři slavnostní sliby sportovců, rozhodčích a trenérů a sloučil je do jednoho. Novou formulku bude od únorových zimních her v Pchjongčchangu pronášet zástupce sportovců.

Olympijský slib zazněl poprvé od sportovců na OH v roce 1920. V roce 1972 se přidali rozhodčí a v roce 2012 trenéři. Nyní se opět vrátí slib pouze do úst sportovců, kteří také pronesou upravený text: "Slibujeme, že budeme při účasti na těchto olympijských hrách respektovat pravidla a dodržovat ducha fair play. Všichni se zavazujeme ke sportu bez dopingu a podvádění. Děláme to pro slávu sportu, čest našich týmů a s respektem k základním principům olympismu."

Reklama

Související témata: