Hlavní obsah

Kejval potvrdil, že kandidaturu do MOV odložil kvůli anonymu

Praha

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval potvrdil, že svou kandidaturu do Mezinárodního olympijského výboru (MOV) odložil kvůli anonymnímu dopisu souvisejícímu s dotační kauzou v českém sportu. Chce, aby se vše vysvětlilo. Kejval proto požádal o odložení své volby na únorové zasedání MOV při zimní olympiádě v Pchjongčchangu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda ČOV Jiří Kejval

Článek

Anonymní dopis, který dorazil do sídla MOV v Lausanne, podle Kejvala obsahoval zkreslené informace o podezření z ovlivňování sportovních dotací v Česku. Následovaly dotazy funkcionářů MOV a Kejval se rozhodl pozastavit svou kandidaturu. "Požádal jsem předsedu MOV Bacha, jestli by byl tak laskavý, a mou volbu posunul, abychom měli možnost tu kauzu vysvětlit," uvedl Kejval v rozhovoru pro Českou televizi.

Považuje za nezbytné, aby nebyly jakékoliv pochybnosti o čistotě českého sportu. Mimo jiné kvůli různým podezřením z korupce, kterým čelí také MOV. "Dnes jsou všichni extrémně citliví na jakoukoliv nekorektnost, jakoukoliv netransparentnost," poznamenal.

Kejval ani Český olympijský výbor v dotační kauze nefiguruje. Obviněni byli bývalý předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta, předseda České unie sportu Miroslav Jansta, generální sekretář ČUS Jan Boháč a dva pracovníci ministerstva školství Simona Kratochvílová a Zdeněk Bříza.

Českou unii sportu (ČUS) Kejvalovo rozhodnutí zaskočilo. Navzdory tomu, že s některými jeho aktivitami nesouhlasí, považovala jeho úsilí o pozici v MOV za pozitivní. "Jeho kandidaturu do MOV museli všichni představitelé českého sportu schvalovat a podporovat, neboť upevňovala prestiž a postavení českého sportu na mezinárodní úrovni," uvedl v prohlášení místopředseda ČUS Marek Hájek.

Poslední stálou českou členkou MOV byla sedminásobná olympijská vítězka ve sportovní gymnastce Věra Čáslavská, která v roce 2001 rezignovala ze zdravotních důvodů. V MOV zasedal také oštěpař Jan Železný, kterému osmiletý mandát v komisi sportovců vypršel v roce 2012.

Devětačtyřicetiletý Kejval je v čele ČOV od roku 2012 a loni byl zvolen na další čtyři roky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články