Hlavní obsah

Rozlučka se SVOBODOU! Olympijský vítěz končí

Praha

Olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda už další úspěchy do své sbírky nepřidá. Dvojnásobný vicemistr světa a evropský šampion ukončil ve 32 letech kariéru, což již delší dobu naznačoval. Nyní je jasné, že dál už závodit nebude. Na úterý svolal "rozlučku se SVOBODOU".

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Svoboda

Článek

Před letošním mistrovstvím Evropy nevyloučil, že by mohl vydržet do olympijských her 2020 v Tokiu. V létě ale už neodjel na mistrovství světa a uvedl, že se blíží doba, kdy se začne věnovat trenérské práci nebo organizaci závodů.

"Celou letošní sezónu jsem se trochu pral s chutí závodit a vsázel jsem na to, že ji v létě na těch nejdůležitějších závodech zase najdu. Nicméně na mistrovství Evropy, i přes to, že jsem byl zdravý, ve formě a měl jsem v podstatě ideální podmínky, mě ten závod nenadchl a nebyl jsem do něj vnitřně zatažený," uvedl Svoboda. "Cítím, že se ta motivace postupně přesunula od závodění do jiných oblastí a posportovní ambice přetlačily ty sportovní. Těším se na to, co přijde dál," dodal.

K titulu olympijského šampiona mířil Svoboda už v Pekingu v roce 2008, ale pokazil parkur, a zlato získal až na hrách v Londýně o čtyři roky později. Vicemistrem světa se stal v letech 2008 a 2009, evropský titul má z roku 2010.

Po olympijském triumfu si prošel závodník pražské Dukly sérií zranění a loni na hrách v Riu de Janeiro skončil devátý. Dlouhodobě ho vedl reprezentační kouč Jakub Kučera. Letos Svoboda trénoval pod Liborem Capalinim, bronzovým medailistou z olympiády v Aténách 2004.

V úterý se chystá slavnostně zavěsit pětibojařskou výbavu na hřebík.

Reklama