Hlavní obsah

Nizozemsko - Česko 3:0České stolní tenistky na ME na postup do čtvrtfinále nedosáhly

Aktualizováno

České stolní tenistky nezvládly na mistrovství Evropy družstev rozhodující zápas s Nizozemskem a po prohře 0:3 ze skupiny B do čtvrtfinále nepostoupily. Na šampionátu v Lucembursku tak svěřenkyně trenéra Jaroslava Kunze budou hrát ve skupině o 9. až 16. místo.

Článek

Čeští reprezentanti uzavřeli své vystoupení v základní skupině druhé divize výhrou 3:0 nad Švýcary a budou na turnaji pokračovat ve skupině o konečnou 17. až 24. pozici.

Prvními soupeřkami českých žen v bojích o konečné umístění budou Ukrajinky. Muže čekají na úvod druhé fáze Belgičané.

Reprezentantky potřebovaly k udržení naděje na postup vyhrát nad Nizozemkami minimálně 3:1 a doufat v příznivý výsledek druhého zápasu mezi Rumunskem a Lucemburskem. Renata Štrbíková ani Hana Matelová ale úvodní dva zápasy nezvládly a prohru 2:3 pak utržila i Iveta Vacenovská.

Štrbíková přitom proti 26. hráčce světového žebříčku Li Jie začala nadějně, v prvním setu vedla už 10:7 a měla tři setboly. Nedokázala je však proměnit a nevyužila ani další dva v těsné koncovce druhého dějství. "Nehrála jsem vůbec špatně, to bych proti Li Jie nedotáhla sety až do koncovek. V prvním setu udělala šňůru pěti míčků a set vyhrála. Podobné to bylo i v setu druhém. Třetí set už byl jen formalita, nedokázala jsem se zvednout," uvedla Štrbíková.

Matelová pak prohrála s Britt Eerlandovou 1:3 a Vacenovská duel uzavřela porážkou s Kim Vermaasovou. České hráčky tak skončily ve skupině na čtvrtém místě.

"Výsledek je velkým rozčarováním. A je otázkou k zamyšlení, zda je pravdivým obrazem naší ženské reprezentace, nebo jen dílem aktuální formy a hráčského štěstí," netajil zklamání trenér Kunz, podle něhož nebude jednoduché hráčky motivovat do dalších utkání v turnaji. Do Lucemburska odlétaly s touhou pokusit se poprat o medaili a nevyhrály ani jedno utkání v základní skupině.

Trenér mužů Jindřich Panský zamíchal po středeční hladké prohře s Turky sestavou a poprvé na šampionátu dal příležitost dvojici Tomáš Tregler, Jakub Kleprlík. Oba se odvděčili výhrami, třetí bod přidal Tomáš Polanský.

ME družstev ve stolním tenisu v Lucemburku:
Ženy:
Skupina B:
Nizozemsko - Česko 3:0
Li Jie - Štrbíková 3:0 (10, 12, 5)
Eerlandová - Matelová 3:1 (7, -9, 7, 6)
Vermaasová - Vacenovská 3:2 (6, -9, -5, 5, 9).
Češky budou hrát ve skupině o 9.-16. místo.
Muži - 2. divize:
Skupina F:
Česko - Švýcarsko 3:0
Tregler - Weber 3:1 (-12, 12, 8, 4)
Kleprlík - Karin 3:0 (8, 9, 9)
Polanský - Tschanz 3:0 (3, 3, 5).
Češi budou hrát ve skupině o 17.-24. místo.

Reklama