Hlavní obsah

Rošáda v sedle. Faltejsek dal přednost francouzskému koni, takže obhájce prvenství Charme Look povede Stromský

Pardubice

Velké pardubické, jejíž 127. ročník se běží už 8. října, předchází pořádná rošáda v sedle. Obhájce prvenství Charme Looka na rozdíl od loňska nepojede 34letý žokej Jan Faltejsek. Čtyřnásobný vítěz se má posadit na Virtus d´Estruvala, osmiletého koně z francouzského chovu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Jan Faltejsek na koni Charme Look během 126. Velké pardubické.

Článek

Faltejsek většinu roku jezdí v cizině a upřednostnil koně ze stáje, kterou ze svých angažmá dobře zná. Pro Charme Looka ale sehnala trenérka Martina Růžičková důstojné náhradní obsazení. Kurzem letošního dostihu ho provede 43letý žokej Marek Stromský, jenž zatím čeká na prvenství ve Velké pardubické, i když už dvakrát proběhl cílem vítězně. V roce 2008 ale s běloušem Amant Grisem neobjel točný bod, takže byl z výsledků vyškrtnutý, o sedm let později mu triumf vzala pozdější diskvalifikace Nikase.

Po dohláškách figuruje na potvrzeném seznamu účastníků steeplechase s pětimiliónovou dotací celkem 25 koní, z toho tři jsou z Francie. Vedle Virtus d´Estruvala je to devítiletý Urgent de Gregaine, mj. vítěz z Cheltenhamu, a dodatečně byl přihlášen také jedenáctiletý Songe d´Estruval, letos vítěz šesti dostihů a další svěřenec trenéra Guillauma Macaira, jenž zlákal k sobě právě Faltejska. „Tak výrazné zesílení konkurence z ciziny je pro nás skvělou zprávou. Jen si držme palce, ať jsou všichni do startu Velké pardubické zdraví," říká výkonný ředitel Dostihového spolku Martin Korba.

Z českých koní, kteří splnili kvalifikační podmínky, byl do uzávěrky ještě dohlášen ve dvanácti úplně nejstarší Nikas, který v roce 2015 přišel o prvenství po smutné aféře s dopingem ve žrádle. Letos má ale nově startovat s Lukášem Matuským v sedle. Na seznam byl rovněž doplněn druhý z poslední zářijové kvalifikace Bridgeur, jako šestiletý je vůbec nejmladší mezi přihlášenými.

Přesnou podobu i s lidským obsazením všech koní dostane startovní listina letošní Velké pardubické až 29. září v poledne, kdy se v pražském hotelu Paříž slavnostně vylosují čísla.

Reklama