Hlavní obsah

MOV: Konání her v Pchjongčchangu zatím nikdo nezpochybnil

Konání únorových zimních olympijských her v Pchjongčchangu navzdory rostoucímu napětí na Korejském poloostrově zatím nikdo nezpochybnil, uvedl Mezinárodní olympijský výbor. S vedoucími představiteli zainteresovaných států jeho zástupci jednají, mimo jiné na nedávném zasedání OSN.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Hokejové centrum v Gangneungu, jednom z dějišť her.

Článek

Francouzská ministryně sportu Laura Flesselová ve čtvrtek prohlásila, že by francouzští sportovci nemuseli na olympiádu odjet, pokud by bezpečnostní riziko bylo příliš vysoké. Dějiště ZOH 2018 se totiž nachází pouhých 80 kilometrů od hranic s KLDR.

Situaci v regionu v poslední době vyhrotily severokorejské raketové testy. Americký prezident Donald Trump v úterním projevu k účastníkům Valného shromáždění OSN prohlásil, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy, ty nebudou mít jinou možnost, než Severní Koreu zcela zničit. Severní Korea dnes uvedla, že může otestovat i vodíkovou bombu v Tichém oceánu.

Mezinárodní olympijský výbor situaci na Korejském poloostrově bedlivě sleduje. "Ochrana sportovců a bezpečnost obecně jsou pochopitelně prioritou MOV. Kvůli tomu jsme i v posledních několika dnech na zasedání Organizace spojených národů byli neustále v kontaktu s hlavami zainteresovaných států," řekl mluvčí MOV agentuře Reuters.

Přípravy na zimní olympiádu ale pokračují podle plánu. "V žádné diskuzi nikdo nevyjádřil žádnou pochybnost o olympijských hrách 2018," prohlásil mluvčí.

Kromě Francouzů zatím nikdo další start svých sportovců v Koreji nezpochybnil. Šéf MOV Thomas Bach o zajištění bezpečnosti při olympiádě ujišťoval představitele národních olympijských výborů minulý týden při zasedání v Limě. "Těšíme se na bezpečné zimní olympijské hry," uvedl předseda Italského olympijského výboru Giovanni Malaga. Americký olympijský výbor spolupracuje s úřady na zajištění bezpečnosti své výpravy.

Reklama