Hlavní obsah

Taneční pár Mansourová, Češka vyjel pro Česko místo na olympiádě

Oberstdorf

Taneční krasobruslařský pár Cortney Mansourová, Michal Češka na kvalifikačním závodu v Oberstdorfu zajistil České republice start na ZOH v Pchjongčchangu. Čeští reprezentanti obsadili díky vydařenému volnému tanci na Nebelhorn Trophy páté místo a s jistotou se tak vešli mezi postupující šestici do Jižní Koreje. Aby mohli na olympiádě startovat, musí Mansourová získat české občanství, které zatím nemá.

Foto: Pavel Lebeda/sport-pics.cz

Taneční pár Cortney Mansourová a Michal Češka

Článek

Dvaadvacetiletá kanadská rodačka Mansourová a o tři roky starší Češka tak napodobili Annu Duškovou s Martinem Bidařem, kteří si start na ZOH v kategorii sportovních dvojic vyjeli v pátek. Nyní musejí čekat, jestli ve spolupráci s českými právníky zařídí pro Mansourovou české občanství, o což usilují už více než rok. "Tento administrativní proces ještě stále probíhá," napsal dnes na dotaz ČTK Český krasobruslařský svaz.

Jistotu startu na únorových hrách v Pchjongčchangu má rovněž jeden muž. S největší pravděpodobností Michal Březina, jenž si účast pod pěti kruhy vybojoval na letošním mistrovství světa.

Mansourová s Češkou byli po čtvrtečním krátkém tanci devátí, ale volná jízda jim vyšla mnohem lépe. Od rozhodčích v sobotu dostali 88,50 bodu, obsadili čtvrté místo a v součtu se posunuli na pátou pozici.

Suverénně zvítězili Britové Penny Coomesová a Nicholas Buckland, kteří byli nejlepší v obou tancích.

V soutěži žen obsadila česká reprezentantka Elizaveta Ukolová 17. místo a na rozdíl od roku 2013, kdy se právě z Oberstdorfu kvalifikovala do Soči, tentokrát postup na ZOH nevybojovala. Krasobruslařky usilovaly o šest volných míst, zvítězila Australanka Kailani Craineová.

Krasobruslařská Nebelhorn Trophy v Oberstdorfu, dodatečná olympijská kvalifikace:
Ženy - konečné pořadí:
1. Craineová (Austr.) 167,45
2. Algotssonová (Švéd.) 167,01
3. Paganiniová (Švýc.) 155,98
17. Ukolová (ČR) 125,20
Taneční páry - konečné pořadí:
1. Coomesová, Buckland (Brit.) 177,13
2. Muramotová, Reed (Jap.) 159,30
3. Lorenzová, Polizoakis (Něm.) 152,50
5. Mansourová, Češka (ČR) 143,44

Reklama