Hlavní obsah

Neskutečné! Zanardi dal Ironmana pod devět hodin

Lidská vůle nemá hranice. A jedním ze symbolů, kam až lze posunout výkony člověka je paralympik Alex Zanardi. Bývalý automobilový závodník, který při nehodě v roce 2001 přišel o obě nohy, o víkendu absolvoval v Barceloně triatlonový závod Ironman v osobním rekordu pod devět hodin.

Foto: Fotia/AGF/REX/Shutterstock, Profimedia.cz

Alex Zanardi na handbiku na archivním snímku z dubnového maratónu v Římě.

Článek

Bývalý pilot formule 1 a několikanásobný zlatý medailista z paralympiády zvládl jen silou svých paží ironmanské distance za 8:58:59 hodiny. Po startu uplaval 3,8 km, poté absolvoval 180 km na handbiku a na závěr ujel 42 km na vozíku upraveném pro hendikepované atlety. V absolutním pořadí padesátiletý sportovec, který v roce 2014 úspěšně dokončil i nejslavnějšího Ironmana na Havaji, obsadil 41 místo.

Zanardi zůstal odkázaný na vozík po těžké havárii v závodu seriálu CART na německém Lausitzringu v roce 2001. Brzy se ale začal věnovat cyklistice a v kategorii handbiků získal na paralympijských hrách v roce 2012 a 2016 tři zlaté a dvě stříbrné medaile. Od roku 2014 se vrátil i k automobilovým závodům v okruhovém seriálu Blancpain GT Series.

Reklama

Související témata: