Hlavní obsah

ČUS: Většina klubů nedostane dotace na provoz a údržbu sportovišť

Kvůli nastavení podmínek nově vyhlášeného dotačního programu IV na provoz a údržbu sportovišť na peníze většina sportovních klubů a tělovýchovných jednot nedosáhne, upozornila Česká unie sportu. Její představitelé proto zaslali otevřený dopis ministru školství, mládeže a tělovýchovy Stanislavu Štechovi. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Článek

Ministerstvo kvůli chybně nastaveným podmínkám minulý týden tento dotační program nejdříve zrušilo a po vlně nevole ze strany sportovního prostředí pak oznámilo, že ho vypíše znovu. Úspěšní žadatelé by měli peníze dostat na přelomu listopadu a prosince, celkem by mělo jít o 250 miliónů korun.

V pondělí ministerstvo zveřejnilo nové podmínky programu, které ale podle ČUS drtivé většině klubů a jednot neumožňují dotaci čerpat. Jedná se jak o kluby sdružené v ČUS, tak o organizace sdružené pod jednotlivými národními sportovními svazy.

"MŠMT totiž stanovilo podmínkou poskytnutí prostředků Programu IV pouze spolkům s celostátní působností (sportovním svazům, střešním sportovním organizacím apod.) a jejich pobočným spolkům - nikoliv však členským spolkům. Téměř všechny sportovní kluby a tělovýchovné jednoty jsou však členskými subjekty sportovního svazu/ČUS, nikoliv pobočným spolkem," uvádí v dopise ministrovi místopředseda ČUS Marek Hájek.

Na struktuře pobočných spolků je postavena například Česká obec sokolská. Pobočné spolky jsou zakládány hlavním spolkem, od jehož stanov mají odvozenu svou právní subjektivitu. Finančně jsou samostatné. České sportovní prostředí ale funguje převážně na bázi členských spolků, které jsou nezávislejší na střešní organizaci.

Za současného nastavení programu tak sportovní svazy a střešní organizace nemohou finance svým klubům přeposílat. "Po opakovaných chybách ministerstva v nastavení podmínek pro dotace pro sportovní prostředí v rámci jednotlivých programů pro rok 2017 se jedná buď o nekompetentnost jednotlivých úředníků a neznalost potřeb sportu, nebo o vědomé konání ze strany MŠMT," uvedl Hájek.

Novou podmínkou je také nutnost prokázání minimální výše členského příspěvku na 100 korun ročně na osobu, která se nyní týká i střešních organizací a svazů. "V minulosti se na ně tato povinnost nevztahovala s logikou, že členské příspěvky vybrané od členů - fyzických osob byly ponechávány ve sportovních klubech a tělovýchovných jednotách, nikoliv koncentrovány na svazech," doplnil místopředseda ČUS.

ČUS ministra žádá o okamžitou nápravu. Na podání žádostí totiž sportovní organizace podle informací ministerstva z minulého týdne mají dva týdny.

Reklama

Související témata: