Hlavní obsah

Bez světla a tepla. Některým sportovištím kvůli změnám podmínek dotací hrozí uzavření

Praha

České sportovní prostředí je podle místopředsedy České unie sportu Marka Hájka v katastrofální situaci. Důvodem je dotační program IV na provoz a údržbu sportovišť. Ten byl na koci září zrušen. Po protestu byl ale Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy vypsán s novými podmínkami. Ty však většina klubů a tělovýchovných jednot nesplňuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Libor Varhaník, předseda svazu atletiky.

Článek

A tak hrozí, že budou některá sportovní zařízení uzavřena. „Je to kritická situace,“ prohlásil na úvod čtvrteční tiskové konference Marek Hájek, místopředseda České unie sportu. Program IV na provoz a údržbu sportovišť fungoval dvacet let. Minulý týden ho MŠMT zrušilo, protože jeho podmínky podle něj nezaručovaly spravedlivé hodnocení žadatelů a rovný přístup ke všem uchazečům. V pondělí 2. října ho po protestu ČUS však MŠMT opět vypsalo s novými podmínkami. Organizace mají nyní dva týdny na zpracování a podání projektu.

Na provoz a údržbu sportovišť bylo letos určeno přibližně 250 miliónů korun. „Kvůli nekompetentně vypsanému programu nemůže na prostředky dosáhnout devadesát procent tělovýchovných jednot a klubů, které vlastní sportovní majetek,“ vysvětloval Hájek. Odnesou to podle něj hlavně děti, protože se v halách nebude moci svítit ani topit.

„Už víme o desítkách sportovišť, která se nejspíš budou muset přes zimu zavřít,“ dodal a jeho slova potvrdily i kluby, které vypsání nových podmínek berou jako podraz. „Jsme ve velice svízelné situaci a ocitáme se na pokraji ukončení činnosti,“ uvedl v tiskové zprávě Pavel Mazánek, tajemník TJ Jiskra Havlíčkův Brod.

Další úprava se nejspíš nestihne

Sportovní svazy nemohou o peníze také zažádat kvůli tomu, neboť je nově v programu povinnost vybírat alespoň stokorunový členský poplatek. Tato podmínka musí být navíc splněna i za rok 2016. „Situace je mimořádně vážná. U nás je poplatek 36 korun. Jestliže teď někdo vymyslí novou podmínku, že máme za rok 2016 vybírat nějakou výši členských poplatků, tak to nezvládneme zrealizovat. Nevěděli jsme o tom,“ brání se Libor Varhaník, předseda svazu atletiky.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy navíc přišlo s návrhem, aby kluby placení provozu hradily z prostředků Programu VIII, který je určen na sportování dětí a mládeže. Z něj jsou například placeni trenéři, vybavení a soutěže pro děti a mládež. To samozřejmě žádný klub za řešení nepovažuje. Všichni se shodují, že pokud nedojde k nějaké změně ze strany MŠMT, vyžene tato situace děti ze sportovišť.

I Hájek stále doufá, že by mohlo dojít k nápravě, jeho optimismus však brzdí letošní přístup úřadu ke sportovním dotacím. „Snad pan ministr Stanislav Štech najde ještě nějaké řešení, a ještě zvrátí to špatné vypsání tak, aby se program vrátil do normálu a kluby mohly o peníze zažádat. Dávám tomu ale jen asi třicet procent“ uzavřel místopředseda ČUS Hájek.

O pár hodin později se k celé záležitosti vyjádřil i náměstek sekce sportu MŠMT Karel Kovář. Další úpravu programu nevylučuje, avšak zdá se mu nepravděpodobná. „Myslím si, že vždycky je možnost, byť jsem si skoro jistý, že všechna možná řešení, která jsme navrhovali v rámci situace, jsme probrali. Vzhledem k termínu, nevím, zda se nám podaří najít jiné řešení,“ řekl náměstek Karel Kovář.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články