Hlavní obsah

Smůla pro Faltejska. Loňský šampión letošní Velkou nepojede!

Pardubice
Aktualizováno

Loňský vítěz Jan Faltejsek se letošní Velké pardubické nezúčastní! Čtyřiatřicetiletý žokej, který loni triumfoval v dostihu s Charme Lookem, měl v neděli na 127. ročníku startovat v sedle francouzského favorita Virtuse d´Estruvala. Jenže zdravotní problémy mu naději na obhajobu titulu zhatily.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Faltejsek se loni radoval z triumfu na Velké s Charme Lookem, letos se kvůli zranění dostihu nezúčastní.

Článek

"Bolí mě záda. S panem doktorem Brožem jsme zkusili udělat všechno, abychom mě rozjeli, ale bohužel se to nepodařilo," řekl novinářům Faltejsek.

V sobotu dokázal v Pardubicích odjet čtyři dostihy, jenže pak se jeho stav zhoršil. V nedělním třetím dostihu obsadil s klisnou Nancy druhé místo a poté s obtížemi slezl ze sedla. Přiznal, že závod byl pro něj utrpením. "Proto jsem se rozhodl, že nemá význam se snažit o něco dál, protože to prostě nešlo," uvedl zklamaný Faltejsek, který v pondělí navštíví specialistu. „Bolí mě to, jen když jezdím a sedím na koni. Nemůžu se předklonit, a to je při jízdě na koni trošku handicap," popsal.

Čtyřnásobný šampión nejslavnějšího tuzemského dostihu místo sebe doporučoval do sedla Virtuse d´ Estruvala francouzského jezdce Thomase Boyera. Jenže kouč osmiletého polokrevníka Guillaume Macaire, který v Pardubicích není, rozhodl jinak. Koně ze startovní listiny vyškrtnul. Důvodem bylo patrně i deštivé počasí. "Je to kůň, jenž potřebuje spíš pevnější půdu," upřesnil Faltejsek.

Ten ovládl Velkou v letech 2012 - 2014 s Orphee des Blins a loni s Charme Lookem. V Pardubicích se tak chystal zaútočit na pátý triumf, kterým by se v historickém pořadí odpoutal od Václava Chaloupky a Němce Petera Gehma.

Na start Velké pardubické nenastoupí ani Lukáš Matuský, který spadl na druhé překážce ve čtvrtém dostihu z Pyšného páva a byl transportován do nemocnice. Slovenský žokej měl jet s Nikasem, jenž kvůli dopingu přišel o prvenství v předloňském ročníku. V sedle ho nahradí Petr Tůma.

Reklama

Související témata: