Hlavní obsah

Předčasné finále! Šonka hned v prvním kole poletí proti Japonci Murojovi

Neuvěřitelný scénář. Martin Šonka skončil v kvalifikaci na poslední závod letošní sezóny světového šampionátu Red Bull Air Race na čtvrtém místě. A protože na jedenáctém skončil po penalizacích ve svých letech Japonec Jošihide Muroja, podle systému nasazování pro první kolo závodu v Indianapolis se lídr celkového pořadí šampionátu utká právě se svým nejbližším pronásledovatelem. Dařilo se druhému českému pilotovi Petru Kopfsteinovi, který skončil v kvalifikaci druhý.

Foto: Red Bull Content Pool

Martin Šonka poletí proti největšímu soupeři...

Článek

Kdo s koho hned v prvním kole... "No pěkná zápletka, musím říct. O tisícinku a měli bychom jiného soupeře a ještě jsme pomohli Peteovi McLeodovi. Ale nedá se nic dělat, budeme si to muset vybojovat," sděloval Martin Šonka hned po přistání posledního kvalifikačního letu.

Pořadí šampionátu Red Bull Air Race:
1. Martin Šonka (ČR) 63,
2. Jošihide Muroja (Jap.) 59,
3. Pete McLeod (Kan.) 56,
4. Kirby Chambliss (USA), 52,
5. Matt Hall (Austr.) 37,
6. Petr Kopfstein (ČR) 36.
Systém bodování: 1. místo - 15 bodů, 2. - 12, 3. - 9, 4. - 7, 5. - 6, 6. - 5, 7. - 4, 8. - 3, 9. - 2, 10. - 1, 11.-14. - 0.

"Ve vertikálním manévru jsem to jednou utrhnul, což mě zpomalilo, navíc jsme bohužel celý den řešili problém s ideálním nastavením motoru. Data nám totiž ukázala, že se pod kapotáží odehrávají věci, které by se tam dít neměly. Nemohli jsme tak využít stoprocentní výkon a musíme teď zjistit proč. Zítra ho rozhodně budeme potřebovat. Tady v Indy se startuje ze země hned do trati, takže jde o naprosto klíčovou věc."

Šonka až do svého druhého letu figuroval na pátém místě a zdálo se, že poletí proti Francouzi Brageotovi. Posledním letem celého dne se ale zlepšil, o pouhou tisícinku sekundy předstihnul do té doby čtvrtého Kanaďana McLeoda a tím pádem se v prvním kole potká s japonským vyzyvatelem. "Bude to napínavé, ale věřím, že když se přípravíme a budeme se soustředit pouze na sebe a náš let, Jošiho porazíme," doufá Šonka.

Druhý český pilot Petr Kopfstein zaletěl velmi rychlý čas ve svém prvním kvalifikačním letu a skončil druhý. V neděli se v Round of 14 potká s francouzem Levotem.

Čech našel netradiční inspiraci. Loni se do muzea motorsportu ještě nedostal, letos už si ho prohlédl. Na takzvané Stěně slávy viděl i stále ještě úřadujícího mistra světa Matthiase Dolderera, který na ikonickém okruhu v roce 2016 zvítězil a navždy se zapsal do jeho historie. Letos by si Kopfstein přál, aby mezi legendy přibyl on.

"Návštěva muzea motorsportu v Indianapolis každého závodníka motivuje poprat se zde o skvělý výsledek. Kdybych přebíral cenu na místech, kde stály největší osobnosti motorsportu, tak to by byla bomba," sní Kopfstein, jenž usiluje o celkové páté místo.

Závod startuje v 19:00 SEČ a od 20:30 ho přímým přenosem vysílá ČT sport.

Reklama