Hlavní obsah

Rozbourá král Joshua kamerunský beton, na němž si v ringu vylámali zuby i dva Češi?

Praha

Narodil se v Kamerunu, občanství má francouzské a v sobotu bude v ringu boxovat proti Angličanovi. Carlos Takam vzal narychlo velké sousto. Proti němu se postaví světová jednička těžké váhy Anthony Joshua. Ve hře budou tři mistrovské pásy organizací IBF, WBO a IBO. Na galavečer v Cardiffu je prodáno okolo 80 000 vstupenek. Kdo přijede vyzvat do hlavního města Walesu posledního přemožitele Vladimira Klička?

Foto: Profimedia.cz

Carlos Takam. Dokáže porazit světovou jedničku?

Článek

Původní vyzyvatel britského šampióna Kubrat Pulev z Bulharska se zranil, na řadu tedy přišel muž, který toho už má hodně za sebou. Šestatřicetiletý Takam je trojkou v žebříčku IBF. V profesionální kariéře odboxoval 39 zápasů, dosáhl na 35 vítězství, z toho 27 k.o. Statistiky mu kazí jeden knokaut, který mu uštědřil Rus Alexandr Povětkin v říjnu roku 2014.

Než se Takam dostal k tomuto vysněnému duelu, ušel dlouhou cestu. První profi duel si připsal už v roce 2005. Šestatřicetiletý boxer narazil i na dva české boxery, oba porazil. V roce 2009 Romana Kracíka, o tři roky později Tomáše Mrázka.

Takam boxoval také na olympijských hrách v Aténách v roce 2004. Profesionální kariéru začal skvostně, nenašel přemožitele v prvních osmnácti zápasech, šestnáct z nich ukončil před limitem. Až po čtyřech letech poznal hořkost porážky, čísla mu pokazil krajan Gregory Tony.

Podle některých vyjádření má Takam tvrdou hlavu. Dokáže rozbourat tento materiál Joshua? „Má výdrž, bude odolnější, protože bude na nepřátelském území. Když přijedete do takového prostředí, co můžete ztratit? Dá do toho vše. Lidé se ptali v jakém kole to skončí. Myslím, že to bude něco mezi desátým a dvanáctým kolem, protože tenhle chlap je tvrdý jako betonový blok," zhodnotil svého soka Joshua pro server skysports.com.

Podle jiných je rodák z Kamerunu podsaditý a agresivní, ale od druhého kola zpomaluje, ubírá na otáčkách. Ale až zápas ukáže, co se stane realitou.

Favoritem bude vyšší a atletický Joshua, který se v dubnu po vítězství k.o. nad Vladimirem Kličkem stal králem těžké váhy. A je stále neporažený - 19 soupeřů, 19 výher před limitem. „Takam není tak silný, aby mu způsobil problémy. Je dobrý, ale trochu pomalý," myslí si Dillian Whyte, který s Britem prohrál před dvěma lety.

Joshua je o osm let mladší, neprohrál, je vyšší a v ringu strávil ve všech zápasech celkem 55 kol, soupeř 184. „Kdyby měl Takam více času na přípravu, byl by těžším soupeřem, než měl být Pulev. Je to útočný bojovník, chladný a klidný," myslí si bývalý boxer Johnny Nelson.

Reklama