Hlavní obsah

Kvůli olympiádě odsunula i studium. Česká naděje hledá oporu u Sáblíkové

Praha

Nic nezanedbat, nepodcenit sebemenší detail! Česká rychlobruslařská naděje Nikola Zdráhalová při vidině premiérové účasti na zimních olympijských hrách odsunula vše na vedlejší kolej, jen aby byla maximálně nachystaná na únorové bitvy pod pěti kruhy v Pchjongčchangu 2018.

Foto: facebook.com/SportInvest.cz/

Nikola Zdráhalová na rychlobruslařském oválu v Heerenveenu.

Článek

„Olympiáda by pro mě představovala splnění snu. Nic většího v kariéře sportovce není, proto jsem všechno, co nesouvisí s rychlobruslením, odsunula," říká Zdráhalová.

Dokonce přerušila i studium. „Ve škole jsem dokončila třetí ročník a zbývaly mi už jen závěrečné zkoušky, ale raději jsem je odložila až na příští školní rok," přiznává jednadvacetiletá závodnice pocházející z Dvora Králové nad Labem, která se učí v oboru číšnice, na nějž následně naváže dvouletým maturitním studiem. „Zkoušky by mě rozptylovaly. Koncentrace by nebyla stoprocentní ani v jednom směru," je přesvědčená.

Situace je ještě horší

„Olympiádu jsem měla v hlavě už během letní přípravy. A aktuálně je situace ještě horší. Často hledám podporu u Martiny Sáblíkové. Ptám se, jestli na olympiádu mám a jestli se vůbec kvalifikuju," připouští.

Pětinásobná olympijská medailistka dodává mladší kolegyni kuráž. „Pořád mě uklidňuje, ať jsem v pohodě, že se do Pchjongčchangu dostanu. V hlavě mám olympiádu už od letní přípravy a teď je to ještě horší. Nejde na to nemyslet," potvrzuje mimořádné napětí Zdráhalová.

Má za sebou čtyři kompletní sezóny v kolotoči Světového poháru. V té olympijské se bude koncentrovat na tratě dlouhé 1500 a 3000 metrů, velmi pravděpodobně si program vyšperkuje ještě starty v hromadném závodě.

Strašákem časové posuny

„Hodně jsem během léta pracovala na technice. Trávili jsme víc času na kolečkových bruslích, což mi vyhovuje. Jakmile jsem dlouho na ledě, mám pocit, že jsem horší a horší," směje se. Sto pět dnů před startem zimních olympijských her cítí Zdráhalová proti minulé sezóně posun. „I podle časů bych měla být lepší. Ale na úvod sezóny jezdí dobře všichni, pak se situace hodně mění," zůstává v prognózách opatrná Zdráhalová.

Největším strašákem jsou časové posuny, které nadcházející sezóna zahrnuje. „Nedělá mi to vůbec dobře. Přitom letos budeme hodně rozlítané," tvrdí Zdráhalová. Po startu pohárového seriálu v Evropě se rychlobruslaři přesunou do zámoří, kde je čekají další závody SP, které budou klíčové pro kvalifikaci na olympiádu v Pchjongčchangu.

Následně přijde v lednu mistrovství Evropy v Rusku a poté již ZOH v Koreji. „Dost bude záležet, jak se kdo s nástrahami přeletů vypořádá. Udělám všechno pro to, abych uspěla," říká Zdráhalová.

Reklama

Související témata: