Hlavní obsah

Sto dnů před startem ZOH je Pchjongčchang téměř připraven

Pchjongčchang

Sto dnů před zahájením zimních olympijských her v Pchjongčchangu, které začnou 9. února 2018, pořadatelé hlásí, že všechna sportoviště jsou na největší sportovní svátek příštího roku připravena. Finišují práce na dokončení plánované infrastruktury, které nabraly manko při pomalejším rozjezdu.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Olympijský stadión v Pchjongčchangu. Dokončovací práce probíhají i zde.

Článek

"S radostí mohu oznámit, že k dnešnímu dni jsou všechna soutěžní i mimosoutěžní sportoviště dokončena. Infrastruktura včetně rychlodráhy a dálnic je téměř hotova. Budou to ty nejlepší zimní olympijské hry z pohledu samotných sportovců," řekl minulý týden při slavnostním zapálení ohně v Olympii předseda organizačního výboru her I Hi-pom.

"Z pohledu rozestavěnosti není moc důvod si stěžovat. Nikde jsme neviděli místo, kde bychom si mysleli, že to nezvládnou. V porovnání s Riem jsou dále. Myslím si, že Korejci vše zvládnou," řekl po inspekční cestě po Pchjongčchangu šéf české mise Martin Doktor.

Větší problém je se vstupenkami, kterých je dosud prodaných zhruba jen třetina. Sedmdesát procent diváků na hrách mají podle předpokladů tvořit Korejci, avšak ti se zajímají hlavně o shorttrack, rychlobruslení či krasobruslení, zatímco zbývající sporty nemají v zemi žádnou tradici.

Zahraniční fanoušky může od koupi lístků odrazovat napjatá situace na Korejském poloostrově kvůli jaderným testům KLDR. Pchjongčchang leží jen zhruba 80 kilometrů od korejských hranic.

"Víme, že svět s napětím sleduje současnou geopolitickou situaci. Spolu se všemi příslušnými orgány intenzivně pracujeme na tom, abychom připravili bezpečné hry pro všechny. Olympijské hry stojí mimo politické napětí, neboť jsou symbolem naděje a míru," uvedl I Hi-pom.

Hry v Koreji budou mít stejně jako před třemi lety v Soči dvě centra. V pobřežním městě Kangnung se budou konat halové sporty jako hokej, rychlobruslení, krasobruslení či curling, zbývající "horské" sporty se odehrají v Pchjongčchangu a okolí.

Reklama

Související témata: