Hlavní obsah

Trenérský tým ve Spartě? Slabota! Budete zírat, kolik expertů pomáhá hvězdám na ledě

Přijde vám trenérský tým fotbalové Sparty jako nadbytečně početný. Zůstaňte v klidu, jsou sportovci, o které pečuje také pěkná řádka expertů. Početný tým složený až z dvanácti odborníků pomáhá krasobruslařům Tesse Virtueové a Scottu Moirovi se splněním snu o další zlaté olympijské medaili.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Početný tým složený až z dvanácti odborníků pomáhá krasobruslařům Tesse Virtueové a Scottu Moirovi se splněním snu o další zlaté olympijské medaili.

Článek

Vedle trenérů Marie-France Dubreuilové, Patrice Lauzona a Romaina Haguenauera jsou v něm například i sportovní psycholog Jean-Francois Menard nebo chiropraktik Dave Campbell. Kanaďané se snaží udělat všechno pro to, aby v únoru v Pchjongčchangu navázali na olympijské zlato z roku 2010 ve Vancouveru.

"Někdy žertujeme o tom, kolik lidí za námi chodí," řekl Moir kanadskému webu Times Colonist. "S Tessou milujeme schůzky, kde se bavíme o tom, co se bude dít další měsíc a jestli jsme splnili cíle předchozího měsíce. Kolem stolu sedává asi dvanáct lidí," vyprávěl.

Ke změně v přípravě se odhodlali po olympijských hrách v Soči, kde skončili "až" druzí. Odešli od trenérky Mariny Zujevové a přestěhovali se do Montrealu, kde se připravují pod vedením trenérského tria Dubreuilová, Lauzon, Haguenauer. Loni na podzim po dvouleté pauze znovu začali závodit. "Velký důvod, proč jsme se vrátili, byl, že jsme to chtěli dělat jinak. Víme, jak jsme v minulosti pracovali, a chceme zjistit, jestli to můžeme dělat ještě efektivněji," řekl třicetiletý Moir.

Comeback je zatím mimořádně úspěšný. Na jaře potřetí v kariéře získali světový titul a skvěle vstoupili i do olympijské sezóny. O víkendu při závodě Grand Prix v Kanadě vyhráli, přičemž překonali světové rekordy v krátkém tanci a v součtu obou částí soutěže.

Hlavní závod je ale čeká v únoru v Koreji. Především kvůli němu s nimi většinou po závodech cestuje sportovní psycholog Menard. Diskutují s ním při cestách do haly nebo při večeři po závodě. Analýzou zátěžových situací se chtějí připravit na mimořádný tlak, který je na ZOH čeká.

"Naše investice v celém tomhle procesu je ohromná. Je to každý den tréninku, všechna tahle práce je pro prchavé okamžiky na olympijských hrách. A více rozumíme tomu, jak moc je to významné a co to opravdu pro nás osobně znamená," popsala Virtueová.

Trenéři je dali dohromady jako děti, společně bruslí dvacet let. Po olympiádě plánují definitivně ukončit závodní kariéru. Bude to znamenat i konec jejich početného realizačního týmu. "Často přemýšlíme o tom, co bude, až za čtyři měsíce světla zhasnou," poznamenal Moir. "Když jsme v nouzi a zavoláme, tak nám teď deset lidí řekne, že budou u nás za patnáct minut, ať už potřebujeme cokoliv. To bude změna," doplnila ho Virtueová.

Jejich hlavními rivaly v boji o olympijské zlato by měli být dvojnásobní mistři světa Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron z Francie. Ti na letošním MS díky světovému rekordu porazili Kanaďany ve volném tanci. V jednotlivých závodech Grand Prix se nejlepší páry současnosti nepotkají. Pokud půjde vše podle předpokladů, měly by se před ZOH utkat v prosincovém finále Grand Prix v Japonsku.

Reklama