Hlavní obsah

Hlaváčková s Vernerem okouzlili šéfa světového sportu. Jen šejk byl horkou bramborou

Praha

Světla v hotelu Hilton zamířila do prvního patra, oči delegátů a hostů, kterých se do Prahy sjelo na 1300, se zvedly k duu moderátorů. Nesnadné role se ale neujal nikdo z ostřílených komentátorů, mikrofonu se chopili úspěšní čeští sportovci. A bývalý krasobruslař Tomáš Verner s tenistkou Andreou Hlaváčkovou se zhostili úlohy průvodců zahajovací recepcí Valného shromáždění Asociace národních olympijských výborů (ANOC) tak, že je ocenil i šéf MOV Thomas Bach.

Andrea Hlaváčková o roli moderátorkyVideo: ČOV

 
Článek

Praha je do pátku středobodem olympijského světa, do Česka zamířil v podstatě každý, kdo ve sportovní diplomacii něco znamená. A na Českém olympijském výboru bylo vybrat moderátory zahájení celé akce. Tomáš Verner byl vcelku jasnou volbou, výřečný a jazykově zdatný bývalý mistr Evropy s ČOV spolupracuje dlouhodobě.

Andreu chtěl okamžitě

„Ale bylo třeba to genderově vyvážit,“ vypráví Verner, jak padla volba na Hlaváčkovou, čerstvou vítězku turnaje Masters ve čtyřhře. „Přemýšlel jsem tak dvě sekundy, než jsem řekl: Musíte sehnat Andreu Hlaváčkovu, jinak do toho nejdu,“ líčí.

Oba se poznali při natáčení Olympijského magazínu, kdy na ulici pořizovali anketu s kolemjdoucími o Emilu Zátopkovi. „A tolik odmítnutí jsem nikdy nezažil. U mě to je v pořádku, ale že tolik lidí odmítlo Andrejku, nechápu,“ směje se Verner.

Od té doby si dvojice rozumí. „Řekli jsme si, že si něco podobného zopakujeme. Tak jsme to tady povýšili na dost vysoký level,“ culí se Hlaváčková.

Osobnosti na pódiu

Verner hned na úvod večera přiznal, že nervóznější nikdy nebyl ani na ledě, však se po jeho boku objevil Bach, šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval, i vlivný kuvajtský šejk a předseda ANOC Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, jehož jméno bylo pro Hlaváčkovou drobným oříškem. „Je pravda, že jeho oslovení se ve scénáři pořád přehazovalo tam a zpátky,“ líčil Verner.

„Jako horká brambora,“ směje se Hlaváčková. „Já si tak strašně věřila, že to dám, až jsem zvedla oči od papíru a zapomněla na všechno, co tam bylo. Ale vzal to velmi sportovně,“ líčila tenistka.

„On je bezvadný člověk, zamilovali jsme si ho na první dobrou. Jen to jméno je pro nás náročné, tak jsme se báli, aby po nás neskočil nikdo z ochranky,“ vtipkoval Verner.

Nechtěl výkop špatným směrem

Chvály se moderátorské duo na pódiu dočkalo od muže číslo jedna světového sportu, když šéf MOV Bach prohlásil, že se po jejich boku cítí hned lépe a dlouho s nimi konverzoval i v zákulisí. A tak se svým vystoupením mohli být Verner s Hlaváčkovou spokojeni.

„Byl jsem nervózní, protože jsem viděl, kolik lidí kolem tady maká. Obětovali tomu měsíce příprav a my měli tu slávu vykopnout. A kdybychom ji kopli špatným směrem, byl by to průšvih,“ věděl Verner, jenž před nejvíce lidmi dosud mluvil při letošním krasobruslařském mistrovství Evropy v Ostravě, jehož byl tváří.

„Tam jsem překládal z několika jazyků a musel se vejít do časového limitu, kdy mi z televize počítali do ucha vteřiny a já si musel srovnat myšlenky,“ vybavuje si Verner. „Já mluvila maximálně při nějakém proslovu po zápase, to nejsou žádné nervy. Tohle byl velký rozdíl,“ připustila jeho moderátorská kolegyně.

Reklama