Hlavní obsah

Jansta osočil Kejvala. Ministerstvo přiznalo chyby při financování sportu. Lépe však nebude

Praha

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta osočil na konferenci sportovních organizací a svazů šéfa Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala, že se ČOV obohatil na jejich úkor a tím i na úkor jednot a klubů o 76 miliónů korun. Peníze mu ještě před odchodem z funkce přidělila na výjimku bývalá ministryně sportu mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, které už 13. května tohoto roku valná hromada ČUS vyslovila nedůvěru. Kejval na úterní jednání nebyl přizván. Akci společně s ČUS pořádalo Sdružení sportovních svazů, které zastřešuje především svazy, bývalého Svazarmu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Článek

„Byl zvýhodněn jeden spolek. Olympijský výbor dostal v květnu 76 miliónů na výjimku paní ministryně v době, kdy celé sportovní prostředí nemělo peníze," řekl Jansta. „Pro mě je postava předsedy ČOV největším životním zklamáním. Celý problém kolem Programu III, tedy financování činnosti zastřešujících organizací, vznikl kvůli němu. Jeho chování je neomluvitelné," dodal.

Člen výkonného výboru ČUS Michal Kraus dokonce vyslovil podezření, že při přípravě této dotace byly porušeny všechny zásady, rozhodnutí vlády, a dokonce i zákon, což se však týká i dalších případů, kdy ministerští úředníci nevyplatili některé peníze vůbec, nebo se zpožděním a značně zmenšené částky podle schválených programů. „Tato dotace může být poskytována v případech hodných zvláštního zřetele. Bohužel jsem nenašel v těch 76 miliónech cokoliv, co by bylo hodné zvláštního zřetele," zdůraznil Kraus.

„Zmiňované peníze z MŠMT jsme použili na účast sportovců na letních a zimních Evropských olympijských hrách mládeže, na Světových hrách, na platby spojené s účastí českého týmu na zimních olympijských hrách v únoru 2018 a na přípravu reprezentantů na ZOH v Pchjongčchangu," vysvětlil využití 76 miliónů ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi.

Jeho slova však zpochybnil předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl: „Podle zákona je reprezentace věc sportovních svazů, ne olympijského výboru. Pokud jdou peníze na reprezentaci na olympijský výbor, tak je to prostě špatně. Pokud někdo dělá činnosti, které mu nepřináleží, tak je to taky špatně. Je třeba jasně říct, kdo je kdo v českém sportu, kdo co dělá a co mu náleží."

Nejhorší rok za čtvrt století

Jansta označil rok 2017 za nejhorší, co se týká spolupráce sportu s vládou a jeho financování, od rozdělení republiky. „Sport je veřejná služba, kterou si stát objednal a měl by ji tudíž platit, trenéry, reprezentaci a základní fungování klubů, což se neděje. Na sport zanevřel," zdůraznil Jansta.

Ze slíbených 6 miliard bylo vyplaceno asi 5,2 miliardy a 7 miliard pro rok 2018 se sport asi nedočká. Navíc 300 miliónů bylo chybně převedeno na ministerstva obrany a vnitra a také MŠMT by plavecký výcvik mělo platit z jiných kapitol než ze sportu, který tak přišel o dalších 150 miliónů. Sport tak nese následky podhodnocování za posledního čtvrt století. Vláda premiéra Bohuslava Sobotky, kterou sportovní organizace na problémy a nutnost jejich řešemí opakovaně upozorňovaly, odmítla s tím, že několikrát tuto problematiku stáhla ze svého jednání.

Kraus ve svém vystoupení vypočítal, v čem ministerští úředníci pochybili při rozdělování dotací, v čem nedodrželi schválené programy, z nichž ale některé byly zrušeny nebo jejich podmínky pozměněny. Podle něho rodiny v Česku doplácejí na sport 80 procent z rodinného rozpočtu, zatímco průměr Evropské Unie je 50 procent. Úředníci ministerstva nebrali v úvahu platné regule pro rozdělování prakticky v žádném z programů, ani rovnost při rozdělování a jasně stanovená kritéria. „Když ČUS upozornil na chyby úředníků, sjednával podle policie jinému výhody, a když navrhl změny, nabádal úředníky k trestné činnosti," uvedl Kraus na adresu orgánů činných v trestním řízení, které obvinily Janstu a další sportovní činovníky.

Úředníci prý porušovali zákon

Podle předsedy Sdružení sportovních svazů Zdeňka Ertla některé postupy ministerstva byly protizákonné a porušovaly i vládní nařízení. Sokolové a ČOV dostaly část finančních prostředků neoprávněně. Ti, kdo na ně mají nárok, nedostali v mnoha případech nic. Policie z neznalosti problematiky brala upozornění ČUS, že úředníci chybují, jako porušení zákona.

Nesprávně byly prý vypláceny i další dotace. „Vždyť ČUS sdružuje asi 7500 klubů a jednot, Sokol jich má asi tisíc. Přesto dostal stejně peněz. ČOV neměl dostat žádné. Pobočné spolky v Sokolu podle nově vypsaných programů dostaly peníze, kdežto ty pod ČUS, ač mají stejný charakter, ale jinak se jmenují, nikoliv," argumentoval Ertl.

Úředníci také nerozlišovali mezi sportovními akcemi, například o jaký evropský šampionát, v jakém sportu jde, a co může zpětně přinést do státní pokladny. Na činnost nedostaly nic zastřešující organizace, ale ani kluby a jednoty. V mnohých je situace kritická. Peníze nebyly ani na údržbu a obnovu zařízení, která jsou v průměru třicet let za zenitem.

Nejsou lidi, vysvětloval náměstek

MŠMT zastupoval na konferenci náměstek Karel Kovář, který má sport v gesci, a přiznal, že ministerstvo chybovalo, když celá agenda vyplácení dotací nefungovala jak měla a zdaleka nejsou vyplaceny všechny peníze. „To by se opravdu stát nemělo, podle mne včas doručené prostředky jsou někdy víc než jejich množství. Máte nějakou jistotu, že můžete fungovat," konstatoval s tím, že ani vyšší prostředky, které přišly pozdě, nejsou dobrým řešením.

„Agenda vzrostla desetkrát, nemáme dostatek lidí, odbor sportu nemá ani ředitele, dochází k velké fluktuaci. Nefunguje ani rada pro sport. Některé změny ve vypsaných programech si odporují. Nejsme schopni stávající programy zvládnout. Musíme více komunikovat se sportem a vytvořit nové legislativní normy, protože ty stávající jsou v mnohém nefunkční," dodal s tím, že slibovaných 7 miliard sport příští rok asi nedostane, ale do rozpočtu budou přesunuty nevyplacené prostředky z letoška, takže by si sport podle něho mohl i polepšit.

Jansta navrhl řešení: „Klíčové je, aby se co nejdřív ustavila vláda, protože sport je ve vzduchoprázdnu. Pan náměstek Kovář sice dělá co může, ale nemá k tomu aparát, chybějí především úředníci s odbornými znalostmi. Na to jsme vládu upozorňovali už 13. května. Konstatovali jsme, že ministryně Kateřina Valachová nemá důvěru ČUS, neplní se programy a je třeba to řešit. Vláda nereagovala a tím vznikla krize. Nyní je třeba přijmout opatření, aby financování sportu fungovalo alespoň jako loni," zdůraznil Jansta s tím, že zřízení ministerstva sportu je nutností a vyslovil podporu hokejovému olympijskému vítězi z Nagana a poslanci za ANO, který by měl mít sport na starosti Milanu Hniličkovi.

Reklama