Hlavní obsah

Erbanová dojela na pětistovce sedmá. Na absolutní špičku moc neztrácí

Heerenveen
Aktualizováno

V úvodním závodě Světového rychlobruslařského poháru ve sprintu na 500 m skončila pětadvacetiletá Karolína Erbanová sedmá. Na oválu v Heerenveenu, kde je doma, protože tu trénuje, dosáhla svého letošního nejlepšího času 38,07 sekundy.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Karolína Erbanová na trati závodu na 500 m při Světovém poháru v Heerenveenu.

Článek

Erbanová v osmé rozjížďce nedala Rusce Olze Fatkulinové šanci, už po stech metrech vedla a závod dokončila v čase 38,07 s. Závod ovládly především asijské sprinterky. „V tuto chvíli není rozhodující, že Karolína skončila sedmá, ale podstatný je dosažený čas. Tady v Heerenveenu je její nejlepší. Překvapilo mě, kolik žen zajelo po osmatřicet sekund. Je vidět, že máme olympijskou sezónu a všichni se pečlivě připravili. Tím spíš jsem s výkonem Karolíny spokojený, protože potvrzuje svoji sounáležitost s absolutní sprinterskou špičkou," řekl spokojený kouč reprezentace Petr Novák do telefonu pro Sport.cz a Právo.

Forma soupeřek a vlastní čas překvapili i Erbaovou: „Nikdy jsem v hale Thialf nejela tak rychle. Ukázalo se, jak hodně se zvedla kvalita sprinterek v olympijské sezóně. Jsem ráda, že s nimi držím krok. Na začátku sezóny mám vždycky pomalejší rozjezd, takže věřím, že se to jako v těch předešlých bude postupně zlepšovat."

Novák hledá třetí ženu do družstva

V týmové soutěži skončila trojice Martina Sáblíková, Nikola Zdráhalová a Natálie Kerschbaummayr devátá, když hned v první rozjížďce podlehla Kanaďankám. Cílem týmu je postup na ZOH.

„Čekal jsem čas o dvě sekundy rychlejší, tedy za 3:05 minut, místo 3:07. Ukazuje se, že potřebujeme třetí ženu do družstva, vždyť v posledním kole a půl jsme ztratili přes dvě sekundy, jinak bychom bojovali alespoň o ten sedmý čas. Tři sekundy nejsou moc, ale také ne málo. Uvidíme, jestli se stávající trojice zlepší," konstatoval zklamaně kouč.

Martina Sáblíková a Nikola Zdráhalová jsou jasné. Natálie Kirschbaummayr trochu ztrácí. Ve hře tak je varianta, že by v týmu nastoupila sprinterka Erbanová... „Základní otázkou je, jestli by zvládla šest kol. Musíme to vyzkoušet. Diskutovali jsme na tohle téma a Karolíny se na to určitě navážno zeptám. Potřebujeme totiž v Kanadě nebo USA zajet minimálně osmý čas, ten ještě postupuje na olympiádu. Zatím jsme za postupovým časem tři sekundy, které se dají zvládnout," zůstává optimistou Novák.

Trojice mužů Sebastian Druszkiewicz, Jakub Kopřiva, Sebastien Brieštanský startovala jako první bez soupeřů a zajela nejhorší čas, takže obsadila poslední třinácté místo. Zdráhalová a Kerschbaummayr si v pátek stihly vybojovat postup do sobotního finále závodu s hromadným startem, zatímco Kopřiva a Druszkiewicz skončili ve svých semifinálových rozjížďkách osmnáctí. Martina Sáblíková se v sobotu představí na 1500 m a v neděli na tříkilometrové trati.

Reklama

Související témata: