Hlavní obsah

Jihoafričané v šoku a slzách. Rok před olympiádou uspořádá MS v ragby Francie

Londýn
Aktualizováno

Mistrovství světa v ragby v roce 2023 uspořádá Francie, která dostala při středeční volbě překvapivě přednost před favorizovanou kandidaturou Jihoafrické republiky. Dalším uchazečem bylo Irsko. Ragby má velkou sledovanost na obou světových polokoulích a verdikt vzbudil protichůdné emoce. Jihoafričané jej dokonce označili za devastující zprávu.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Šok, rozčarování a pláč... Fanynky Jihoafrické republiky poté, co byl světový šampionát 2023 v ragby přidělen Francii.

Článek

Jihoafrická republika, kde se ragbyový šampionát konal v roce 1995, vyšla nejlépe z hodnotící zprávy, kterou v říjnu vypracovala světová federace ragby s nezávislými experty. Přesto ve druhém kole volby obdržela jen 15 hlasů, zatímco Francie 24.

Jihoafričané odmítli lobbovat za své zvolení, což se jim evidentně vymstilo. "Jde o devastující zprávu. Ať žije tajné hlasování," reaguje s notnou dávkou ironie John Smith, který v roce 2007 jako kapitán dovedl Springboks k titulu mistrů světa.

"Měli jsme tři vynikající kandidáty, z nichž každý byl schopen šampionát uspořádat. Rozdíly byly minimální. Projekt Francie ovšem při výběru rezonoval nejvíc," říká Bill Beaumont, šéf světového ragby.

"Chci ocenit Jihoafrickou republiku i Irsko za jejich odhodlání během přísného a transparentního výběru. Doufám, že příště budou znovu kandidovat. Nyní se však těšíme na spolupráci s Francií. Jsem si jistý, že v roce 2023 bude šampionát velmi úspěšný," hájí Beaumont překvapivou volbu.

Ve Francii se bude hrát mistrovství světa potřetí. Naposledy hostila šampionát v roce 2007 a předtím byla v roce 1991 jedním z pěti evropských spoluorganizátorů.

Rok po ragbyovém svátku bude Francie hostit další velkou sportovní akci - olympijské hry v Paříži.

Nejbližší mistrovství světa v ragby se v roce 2019 bude konat v Japonsku.

Reklama

Související témata: