Hlavní obsah

Squashisté jedou na mistrovství světa týmů. Legendu s 18 tituly nechají doma

Praha

Reprezentační výběr squashistů se v neděli vydá do Francie na mistrovství světa týmů. V nominaci překvapivě chybí česká legenda, osmnáctinásobný mistr republiky Jan Koukal, do bojů s elitními soupeři zasáhne kvarteto Daniel Mekbib, Martin Švec, Ondřej Uherka a Jakub Solnický. „Na turnaji budou nejlepší světoví hráči. Nejsme favoritem, ale zároveň se chceme porvat o dobrý výsledek," konstatoval David Tománek, reprezentační trenér. Koukal chybí ve výběru kvůli snaze omladit reprezentaci. Ta se v Marseille utká ve skupině s Austrálií a Walesem.

Foto: Irena Vanišová

Squashista Jakub Solnický bude reprezentovat ČR na mistrovství světa týmů.

Článek

Duely ve skupině se hrají na tři vítězné zápasy, mezi nejlepší šestnáctku se dostanou dva nejlepší celky ze skupiny, zbytek bude hrát o umístění. Favoritem je Egypt, který má v první desítce šest svých zástupců. Světovému žebříčku ovšem vládne Francouz Grégory Gaultier, který žije v Praze. A právě s ním se občas připravuje Martin Švec. „Když Gregovi chybí někdo na sparing, dá mi vědět. Tréninky s ním jsou hodně náročné, intenzivní. Posouvají mě na vyšší level. Cítím se teď silný ve chvílích, když jsem pod tlakem," popsal Švec.

Cílem pro reprezentaci je získávání zkušeností v soubojích s elitními squashisty. Australan Ryan Cuskelly je na 16. místě světového žebříčku, jeho kolega Cameron Pilley na devatenáctém. „Na ně se nejvíce těším. S Australany se běžně nevídáme," dodal Švec, jenž bude ve Francii českou dvojkou. Výše na žebříčku je Daniel Mekbib (112. místo), Švec je na 124. místě a Uherka 141. místě.

Největšími hvězdy Walesu jsou Joel Makin (42. místo) a Peter Creed, který je třiašedesátý. „Myslím, že kluci jsou schopni porazit soupeře kolem šedesátého místa světového žebříčku PSA. Právě s Walesem čekám největší boj o postup ze skupiny. Pokud se nám podaří je porazit, bylo by to skvělé," poznamenal David Tománek, reprezentační trenér. „Realistický cíl je však dostat se do nejlepší dvacítky," dodal.

„Vybrali jsme perspektivní tým. Zvažovali jsme také účast Viktora Byrtuse. Pro něj jsou však v této sezóně prioritou spíše vrcholné juniorské turnaje," konstatoval Tománek a kvalitu současného týmu ohodnotil slovy: „Jedná se o výkonnostně vyrovnaný a velice perspektivní kádr. Pevně věřím, že se kluci brzy dostanou do nejlepší stovky světového žebříčku jednotlivců a dokáží triumfovat na některém z profesionálních turnajů."

Do výběru se naopak nevešla dlouhodobá jednička Jan Koukal, osmnáctinásobný český šampión, což vzbudilo ve squashovém světě poměrně překvapivou reakci. Trenér nabídl své vysvětlení, proč suverén české squashové scény mezi vyvolenými chybí. „Na tuto akci jsme však zvolili strategii nominování mladého týmu. Honza se do týmu prostě nedostal, tak to ve sportovním životě holt chodí," konstatoval Tománek.

Reklama