Hlavní obsah

Je to jako s válkou v Iráku, řekl o aféře potrestaný Rus

Moskva

Potrestaný skeletonista Sergej Čudinov přirovnal aféru ruského dopingu na olympijských hrách v Soči k válce v Iráku. Podle něj Mezinárodní olympijský výbor vynáší verdikty, aniž by měl pořádné důkazy o vině.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Ruský skeletonista Sergej Čudinov při ZOH v Soči.

Článek

"Jedou podle starého schématu. Před válkou v Iráku Američan v OSN mával zkumavkami a tvrdil celému světu, že jde o biologické zbraně. Zahájili válku, rozbombardovali celou zemi a za pět nebo deset let řekli, že to byla chyba," řekl Čudinov agentuře R-Sport.

"S těmihle McLareny a Oswaldy je to stejné. Bez důkazů na základě svědectví jednoho člověka, kterého ani neznám. Všechno se odehrálo beze mě. Co tam našli? V mém případě tam nebyly žádné škrábance ani sůl (u odebraných vzorků). Zkrátka jsem se ocitl v nějakém spisu, a jak jsem se tam dostal, netuším," uvedl bronzový medailista z mistrovství světa v roce 2013, který skončil na hrách v Soči pátý. V pondělí byl diskvalifikován a obdržel doživotní zákaz startu na olympijských hrách.

"Grigorij Rodčenkov si zjevně spletl skeleton s nějakým jiným sportem. Jak se skeleton, který není nijak oblíbený v Rusku ani ve světě, mohl objevit na jeho seznamu?" řekl čtyřiatřicetiletý skeletonista, který má ve sbírce i stříbro z mistrovství Evropy v roce 2011.

Rodčenkov je bývalý ředitel moskevské antidopingové laboratoře, který po loňském odchodu do USA promluvil o státem organizovaném dopingu v Rusku. Uvedl, že veškeré pozitivní dopingové testy musela laboratoř hlásit ministerstvu sportu, které pak rozhodovalo, jak s nimi naložit. Světová antidopingová agentura WADA po vyšetřování McLarenovy komise konstatovala, že Rusové mimo jiné v Soči manipulovali se vzorky a kryli doping svých závodníků. Po dalším vyšetřování komisí vedenými Švýcarem Samuelem Schmidem a Němcem Denisem Oswaldem má Mezinárodní olympijský výbor 5. prosince rozhodnout o účasti ruských sportovců na únorových hrách v Pchjongčchangu.

WADA varovala Bacha

Právě v souvislosti s očekávaným verdiktem někdejší prezident WADA a současný člen Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Dick Pound varoval prezidenta MOV Thomase Bacha, aby "nezpackal" rozhodování, jak se dopingová kauza dotkne účasti ruských sportovců na únorových ZOH.

Pound kritizoval postoj MOV před loňskou letní olympiádou v Riu de Janeiro, kdy MOV na rozdíl od mezinárodní atletické federace IAAF a paralympijského výboru nezakázal plošně účast Rusů na hrách kvůli informacím o systematickém dopingu v McLarenově zprávě. Rozhodnutí tehdy nechal na jednotlivých mezinárodních federacích. "Myslím, že tehdy před Riem jsme hodně tápali. Kdybych byl prezident MOV, tak bych poklekl na kolena a řekl Richardu McLarenovi 'Děkuji, to je velmi kompetentní, zevrubné vyšetřování'," řekl Pound na konferenci v Eindhovenu.

Má pocit, že verdikty vrcholných sportovních funkcionářů jsou ovlivňovány hlavně politickými a ekonomickými zájmy. "Hlavním přikázáním ve většině mezinárodních federací není 'jak můžeme posunout sport ve prospěch současných a budoucích sportovců', ale 'jak mohu být znovu zvolen prezidentem'," poznamenal Pound.

Právě proto jsou podle něj šéfové mezinárodních federací až příliš opatrní. Pound tentokrát nevyjádřil jasný názor, jak by se MOV měl při rozhodování o postihu ruských sportovců zachovat. S Bachem prý o tomto tématu diskutoval a slíbil mu, že zachová mlčení. Šéfa MOV ale varoval, že nebude diskrétní, pokud Bach rozhodnutí "zpacká".

Z výsledkových listin olympijských her 2014 v Soči bylo kvůli dopingovým podvodům vyškrtnuto již 19 ruských sportovců. Naposledy biatlonistky Jana Romanovová a Olga Viluchinová, jejichž prohřešek přinesl českým biatlonistkám bronz ze štafety.

Podle serveru insidethegames sílí spekulace, že MOV povolí Rusům závodit na ZOH pod neutrální vlajkou. To by mohlo vést k ruskému bojkotu olympijských her.

Reklama