Hlavní obsah

Trapas. Němci se těšili na svého mistra světa, ten ale nevlastní německý pas. Šampión lhal

Berlín

O víkendu byl boxer Manuel Charr oslavován jako první německý mistr světa těžké váhy od éry legendárního Maxe Schmelinga ze začátku 30. let, nyní vyšlo najevo, že libanonský rodák nevlastní německý pas. Třiatřicetiletý šampion přiznal, že zpracování jeho žádosti o občanství je v současnosti "u ledu" kvůli možnému trestnímu řízení.

Foto: Guido Kirchner, ČTK/AP

Boxer Manuel Charr byl oslavován jako první německý mistr světa těžké váhy od éry legendárního Maxe Schmelinga ze začátku 30. let, nyní vyšlo najevo, že libanonský rodák nevlastní německý pas. Jeho žádost je "u ledu."

Článek

"Momentálně na tom pracují moji právníci a já doufám, že si konečně budu moci pas vyzvednout. Nicméně je to jen kus papíru. Důležité je, že se ze srdce cítím být Němcem," řekl Charr listu Express.

Charr, který teprve v květnu absolvoval endoprotézu obou kyčelních kloubů, v sobotu v Oberhausenu porazil na body Alexandra Ustinova z Ruska a získal neobsazený titul mistra světa v těžké váze podle WBA. Organizace má také takzvaného superšampióna, kterým je Brit Anthony Joshua, jenž vlastní i mistrovského pásy organizací IBF a IBO.

Charr se narodil v Bejrútu a do Německa se dostal jako uprchlík v pěti letech s matkou a pěti sourozenci, o otce přišel v občanské válce. Před dvěma lety byl Charr čtyřikrát střelen do břicha při incidentu v restauraci a život mu zachránila operace. Už když mu bylo šestnáct, byl bodnut nožem do zad.

Když se nyní vyrojily diskuse o jeho občanství, původně tvrdil, že německý pas vlastní už jeden a půl roku. "Po těch mých událostech jako ten atentát a operace kyčlí jsem se jen nedostal k tomu, abych si ho na úřadě vyzvedl," řekl Bildu. Podle informací agentury SID však žádný doklad pro Charra v jeho bydlišti Kolíně nad Rýnem připravený není a je i sporné, zda o něj Charr požádal.

Boxerova manažera Christiana Jägera rozruch kolem Charra roztrpčil a diskuse označil za ubohé. "Pro mě je Manuel Charr Němec. Už tu žije 28 let," konstatoval.

Reklama

Související témata: