Hlavní obsah

Korunní svědek organizovaného dopingu v ruském sportu obvinil známého politika

Korunní svědek organizovaného dopingu v ruském sportu Grigorij Rodčenkov označil za koordinátora podvodů při zimních olympijských hrách v Soči 2014 tehdejšího ministra sportu Vitalije Mutka. Veškeré praktiky podrobně popsal v deníku, jehož útržky dnes zveřejnil deník The New York Times.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Korunní svědek organizovaného dopingu v ruském sportu Grigorij Rodčenkov označil za koordinátora podvodů při zimních olympijských hrách v Soči 2014 tehdejšího ministra sportu Vitalije Mutka (na snímku).

Článek

Bývalý šéf moskevské antidopingové laboratoře Rodčenkov už loni v květnu po útěku z Ruska do USA otevřeně v zámoří hovořil o tom, jakým způsobem se v ruském sportu systematicky používaly nedovolené podpůrné prostředky a jak se při hrách v Soči manipulovalo se vzorky, aby nebyl odhalen doping domácích sportovců. O všem už tehdy promluvil pro NY Times. Stejný deník dnes otiskl část jeho ručně psaných poznámek. A ty za ústřední postavu celého skandálu označily Mutka.

Rodčenkovovy výpovědi následně vyšetřovaly dvě komise Mezinárodního olympijského výboru i WADA a daly mu za pravdu. Považují ho za věrohodného svědka. Podle jeho poznámek byl Mutko detailně s celým systémem manipulací informován, což může být dalším důkazem, že stát byl do skandálu zapojen. Doposud Rusko jakoukoli státní účast odmítá.

Deníky mohou posloužit jako nové důkazy. Rodčenkov si například těsně před začátkem OH poznamenal, že Mutkovi odevzdal seznam se jmény reprezentantů, kteří užívali speciálně vyvinutý koktejl zakázaných látek a jejichž vzorky měly být během olympiády nahrazeny čistou močí.

Plán ale postupně dostával trhliny. "Věci se dostaly mimo kontrolu a jsou chaotické," zapsal si klíčový svědek. Stovky "čistých" vzorků moči údajně byly skladovány několik měsíců v kojeneckých lahvích, protože neexistoval jasný plán, jak zorganizovat transport vzorků mezi Moskvou a Soči.

MOV dosud vyškrtl 19 ruských sportovců z výsledků ZOH v Soči, řada z nich získala před třemi lety medaili. Za týden v úterý by se mělo rozhodnout, zda ruská reprezentace bude moci startovat na olympiádě v Pchjongčchangu.

Reklama

Související témata: