Hlavní obsah

Provinění kolegů hlašte, nabádá McLaren sportovce. Oznamovatelům slibuje utajení

Richard McLaren, jehož zpráva popisuje systematický doping v Rusku, chce, aby sportovci měli povinnost nahlásit porušování dopingových pravidel ze strany svých kolegů. Jejich případná svědectví o prohřešcích sportovců v jejich okolí by měla být tajná. Podobná povinnost je zavedena v případě ovlivňování zápasů kvůli sázkám.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

WADA, ilustrační snímek

Článek

"Sportovci musejí mluvit, jsou v přední linii a myslím, že je na čase, abychom zvážili uložení povinnosti hlásit podvodné aktivity," řekl McLaren na konferenci v Eindhovenu. Kanadský právník si uvědomuje, že je k tomu nezbytná důvěra mezi sportovci a federacemi. "Pokud se chystáte povzbudit lidi, aby přišli a mluvili, musíte mít striktní a pevné utajení. Taková důvěra musí vzniknout. Sportovci musejí být přesvědčeni, že mohou být a budou chráněni," doplnil.

Povinnost by podle něj mohla být zahrnuta do smluv mezi sportovci a svazy. "Při ovlivňování zápasů takový požadavek je a něco podobného by mělo být také ve vztahu k dopingovým záležitostem," řekl. Uvědomuje si, že i v případě ovlivňování zápasů někteří sportovci zavírají oči před nekalým jednáním svých spoluhráčů, i když jim hrozí trest. "Velmi dobře znám tu kulturu nechávat to v šatně. To by byl problém, ale když budete dělat osvětu a vybudujete ve sportu vztahy založené na důvěře, tak to může fungovat. Není to perfektní řešení, ale je to lepší než to, co máme nyní," doplnil.

Představuje si, že by na základě svědectví sportovců měly federace povinnost zahájit vyšetřování. To se nyní mnohdy neděje. "Informace tečou do těchto organizací, zmizí a pak se nic nestane," poznamenal.

Nezávislá McLarenova zpráva vypracovaná pro Světovou antidopingovou agenturu WADA loni odhalila, že do organizovaného dopingu v Rusku bylo za pět let zapojeno více než tisíc sportovců ze třiceti odvětví. Cílem bylo utajit pozitivní dopingové testy. Rusko nařčení ze státem organizovaného dopingu i McLarenovu zprávu jako celek nadále důrazně odmítá. Kvůli tomu ruská antidopingová agentura RUSADA nezískala zpět akreditaci, což může negativně ovlivnit účast Rusů na únorových olympijských hrách v Pchjongčchangu. Mezinárodní olympijský výbor případné sankce oznámí 5. prosince.

Reklama

Související témata:
Hlášení