Hlavní obsah

Gymnastické MS 2022 asi v Praze nebude, chybí garance vlády

Vidina mistrovství světa ve sportovní gymnastice v roce 2022 v Praze, za kterou se postavila i legendární Věra Čáslavská, se rozplývá. Dva týdny před termínem pro podání kandidatury a složením kauce ve výši zhruba 1,5 miliónu korun chybí projektu vládní garance. Bez ní se česká metropole o šampionát ucházet nemůže, řekla ČTK Kateřina Machů z České gymnastické federace (ČGF), která se od ledna 2016 podílí na přípravě kandidatury. Ministerstvo školství projekt nakonec neschválilo a na vládu ho nepodalo.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Sportovní gymnastika - ilustrační foto.

Článek

Tato myšlenka přitom měla podporu bývalé ministryně Kateřiny Valachové, se kterou i Čáslavská ještě loni v červnu osobně jednala. Valachová přislíbila podporu i po posledním rozloučení s Čáslavskou, které se po jejím úmrtí konalo loni v září v Národním divadle.

Federace předložila studii proveditelnosti včetně rozpočtu akce letos v dubnu, ale další jednání zhatilo 3. května vypuknutí dotační kauzy. V té době opustili ministerstvo školství všichni, s nimiž gymnastická federace jednala. Ministryně Valachová podala demisi, náměstkyně Simona Kratochvílová a ředitel odboru sportu Zdeněk Bříza byli obviněni.

Těžko odhadnutelné příjmy

Nové vedení ministerstva projekt, který počítal s náklady přes 200 miliónů korun, neschválilo. "Vzhledem k malým zkušenostem s pořádáním takto významných akcí v gymnastice v ČR bylo na rozdíl od hokeje, tenisu, basketbalu, atletiky velmi obtížné odhadnout zejména příjmy akce. MŠMT tak obdrželo požadavek na mimořádně vysokou spoluúčast na MS 2022 ve sportovní gymnastice, která se pohybovala okolo 60 procent rozpočtu. Pro ČGF samotnou bylo pořádání vzhledem k rozpočtu velkým rizikem," uvedlo dnes na dotaz ČTK tiskové oddělení úřadu.

V září ministerstvo schválilo pro světový šampionát příspěvek 70 miliónů korun, ale gymnastická federace potřebovala alespoň 100 milionů. "Přestože se jednalo o zcela mimořádnou akci, MŠMT vyjádřilo prioritu podpoře rozvoje podmínek pro sportovní gymnastiku nad konáním jednorázové akce," doplnil úřad.

Reklama

Související témata: