Hlavní obsah

Legendární Messner natřel sportovní lezce: Opice jsou rychlejší!

Lezení jako olympijský sport? Horolezecké legendě Reinholdu Messnerovi se chystaná premiéra na hrách v Tokiu 2020 moc nezamlouvá. Podle třiasedmdesátiletého italského alpinisty jde o pouhou hru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Reinhold Messner na archivním snímku při pražském křtu knihy Pád nebes.

Článek

"Vždyť se to odehrává na stěně z plastu! S plastovými chyty. Co to má být? Každá opice je nahoře rychleji," řekl Messner německému listu Rhein-Neckar-Zeitung. "Někdo leze na zeď vysokou třicet metrů - žádný laik nepochopí, co je na tom zvláštního. Senzační to bude jenom v případě, že někdo z té výšky spadne," uvedl dobrodruh, který jako první na světě zdolal zdolal všech 14 osmitisícových vrcholů bez použití kyslíku.

Z domácího úhlu pohledu se Messner s despektem vyjádřil o sportovním disciplíně, v níž by česká výprava měla mít díky Adamu Ondrovi velkou šanci na medaili. Brněnský rodák je dvojnásobným mistrem světa v lezení na obtížnost, jednou triumfoval i na MS v boulderingu. Celkem má ze světových šampionátů devět medailí a dlouhodobě je považován za nejlepšího sportovního lezce světa. V Tokiu se bude soutěžit v kombinaci tří disciplín - v lezení na obtížnost, na rychlost a v boulderingu.

Messner se v rozhovoru dotkl i tématu alpinismu v době klimatických změn. Horolezectví je podle něj v dnešní době mnohem nebezpečnější než před několika desítkami let. "Vlivem tání padá víc kamenů i ledu, pohyb po ledovci je rizikovější než před čtyřiceti lety. Ale i tyhle změny jsou součástí alpinismu," uvedla legenda světového horolezectví.

Reklama