Hlavní obsah

MOV plánuje před Pchjongčchangem provést 20 000 dopingových testů

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) plánuje do startu zimních her v Pchjongčchangu provést zhruba 20 000 dopingových testů. Mezi nejvíce kontrolovanými by měli být sportovci z Ruska, které se postaralo o obří dopingový skandál na domácích olympijských hrách v Soči 2014.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Sídlo Ruského olympijského výboru v Moskvě.

Článek

Lékařský šéf MOV Richard Budgett dnes uvedl, že od letošního dubna do konce listopadu bylo provedeno 7000 testů na 4000 sportovcích. "V následujících dvou třech měsících jich bude následovat ještě mnohem víc, protože se rozjela zimní sezóna. Očekávám, že celkový počet kontrol bude zhruba 20 tisíc," řekl Budgett.

Nezávislý testovací orgán, který společně řídí MOV, Světová antidopingová agentura (WADA) a federace letních sportů, doporučuje svazům a národním olympijským výborům soustředit se při testování na určité sportovce. "Ruští sportovci byli testováni s velkým náskokem víc než jiní," uvedl Budgett, britský veslařský šampión z OH 1984.

Rusko je pod zvýšeným dohledem od roku 2015, kdy WADA publikovala zprávu o státem řízeném dopingu v zemi a systematickém porušování antidopingových pravidel. Za masivní podvody při hrách v Soči hrozí Rusku vyloučení z olympiády v Pchjongčchangu.

Reklama

Související témata: