Hlavní obsah

Je to výstraha pro všechny země, říká o vyloučení Ruska z olympiády předseda ČOV Kejval

Veronika KramlováSport.czPrávo

Kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu byl v úterý suspendován Ruský olympijský výbor. Zimních olympijských her v Pchjongčchangu se příští rok budou moci pod neutrální vlajkou zúčastnit jen ti ruští sportovci, kteří prokážou, že nebyli zapleteni do systematického dopingu v zemi. „Je to velká výstraha pro všechny země, které by se chtěly vydat stejnou cestou,“ prohlásil Jiří Kejval, předseda ČOV.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Článek

V úterý se Rusko stalo prvním státem v historii, který byl vyřazen z olympijských her kvůli dopingu. Rozhodl o tom výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Příští rok v Pchjongčchangu tak budou moci startovat jen ti ruští sportovci, kteří splní kvalifikační kritéria a prokážou, že nikdy nebyli zapleteni do systematického dopingu v zemi.

Nebudou však nastupovat v národních barvách a v případě vítězství neuslyší ani hymnu. Závodit budou totiž pod neutrální vlajkou. „Na každé zprávě se vždy snažíme najít to lepší,“ řekl na středečním setkání s novináři Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. „Takže dobré na této zprávě je to, že poctiví sportovci, kteří pravidelně procházejí dopingovými kontrolami a jsou z Ruska, budou moci na olympiádě startovat.“

„Dalším kladem je, že rozhodnutím Mezinárodní olympijský výbor ukázal, že v žádném případě nehodlá tolerovat, aby stát podporoval nedovoleným způsobem sportovce. Je to velká výstraha pro všechny země, které by se eventuálně chtěly vydat stejnou cestou,“ dodal Kejval, který věří, že Rusko bude toto rozhodnutí respektovat a nebude olympiádu bojkotovat. „Ničemu by to nepomohlo.“

Předseda ČOV je bývalým českým reprezentantem ve veslování a sám by ze závodění pod neutrální vlajkou příliš nadšeny nebyl. „Přemýšlel jsem nad tím. Bylo by to ošklivé. Vše děláte kvůli tomu, abyste slyšeli hymnu. Když se vám to poštěstí, je to nejvíc, čeho lze ve sportovním životě dosáhnout. Ruští sportovci o to budou ochuzeni,“ uzavřel padesátiletý Kejval.

Reklama

Související témata: