Hlavní obsah

Rusko nebude podle Putina sportovcům bránit v účasti na OH

Lausanne/Moskva

Ruské úřady nebudou sportovcům zakazovat účast na nadcházejících zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu. Uvedl to ruský prezident Vladimir Putin v reakci na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, který v úterý Ruský olympijský výbor suspendoval za doping v Soči a rozhodl, že prokazatelně čistí ruští sportovci budou moci v Koreji závodit jen pod neutrální vlajkou.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Nebudeme vyhlašovat žádnou blokádu, uvedl Vladimir Putin.

Článek

"My, bez nejmenších pochyb, nebudeme vyhlašovat žádnou blokádu, nebudeme bránit našim olympionikům v účasti," řekl Putin během setkání s pracovníky automobilky GAZ v Nižním Novgorodu. Zmírnil tak rozhořčené reakce, v nichž se po vyloučení Ruska z OH ozývaly i výzvy k bojkotu olympiády.

"Je třeba přímo přiznat, že jsme si to sami zavinili, protože jsme k tomu poskytli důvod. Ale myslím si, že tento důvod použili - mírně řečeno - nepříliš čestně," řekl Putin.

Většina obvinění se totiž podle něj opírá jen o doznání bývalého šéfa ruské antidopingové laboratoře, jehož morální a etické kvality i duševní stav vyvolávají podle Putina pochybnosti. Jde o "skutečnosti, které nejsou nijak prokázány a které jsou do značné míry nedoložené", řekl.

Propojení na vysokou politiku se neprokázalo

Vyšetřovatelé MOV neprokázali, že by o organizovaném dopingu v Rusku věděli nejvyšší státní představitelé. Důkazy sahají jen k ministerstvu sportu. O vývoj metod se staral hlavně bývalý šéf moskevské antidopingové laboratoře a nyní korunní svědek kauzy Grigorij Rodčenkov, který měl jako chemik přístup k nejnovějším poznatkům a dokázal je zneužít pro skrývání dopingu.

Vyšetřovatelé na základě elektronické komunikace zjistili kontakty mezi pracovníky ministerstva sportu, které tehdy vedl Vitalij Mutko, a jeho podřízenými organizacemi, jako byly ruská antidopingová agentura RUSADA nebo antidopingové laboratoře v Moskvě a Soči. "Nezávislé a nestranné důkazy ale neumožňují disciplinární komisi MOV s jistotou určit, kdo inicioval nebo kdo řídil tento plán," uvedla komise vedená Samuelem Schmidem.

Napojení na vrcholné představitele se neprokázalo. "Disciplinární komise MOV nenašla žádný zdokumentovaný, nezávislý a nestranný důkaz potvrzující podporu nebo znalost tohoto systému ze strany nejvyšších státních úřadů," píše se v závěrečné zprávě.

Výkonný výbor MOV na základě závěrů dvou komisí, které prověřovaly podezření ze státem řízeného dopingu v Rusku a individuální případy podvodů při hrách před čtyřmi lety v Soči, v úterý vedle vyloučení Ruska a umožnění startu neutrálních sportovců také nařídil Rusku zaplatit 15 miliónů dolarů (326 miliónů korun) za náklady vyšetřování a na boj proti dopingu.

Reklama

Související témata: