Hlavní obsah

České rychlobruslení má aktuálně vyjeto devět míst na olympiádě

České rychlobruslení bude mít na olympijských hrách v Pchjongčchangu rekordní zastoupení. Na základě výsledků ve Světovém poháru si reprezentantky vyjely devět účastnických míst na jednotlivých tratích. Doposud na olympiádách startovali současně maximálně dva čeští zástupci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rychlobruslařka Karolína Erbanová.

Článek

V Koreji by se měly představit Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Nikola Zdráhalová a není vyloučené, že šanci dostanou i Natálie Kerschbaummayr nebo Eliška Dřímalová. "Jak obsadíme tratě a kým, se rozhodneme až na konci roku nebo na začátku ledna," řekl reprezentační trenér Petr Novák ČTK.

Podle zatím neoficiálních informací má Česká republika zajištěné jedno místo ve startovní listině na trati 500 metrů, dvě na tratích 1000, 1500 a 3000 metrů, jedno na trati 5000 metrů a jedno v závodě s hromadným startem. Ve čtyřech případech jsou navíc Češky na pozici náhradnic.

"Ukazuje se, že nemá cenu, aby jeden člověk startoval na tolika tratích, jako jsme to dělali. Martina, Nikola a Karolína jsou jasné, něco by ale mohla obsadit i další děvčata," uvedl Novák. S úspěšností svých svěřenkyň v SP je spokojený. "Zatím na olympiádě nejvíc startovali dva rychlobruslaři, teď jich bude určitě víc," pochvaloval si.

Zatímco ženy v kvalifikaci o olympiádu uspěly, mužům se tolik nedařilo. Polák s českým pasem Sebastian Druszkiewicz zůstal těsně pod čarou. "Na pětce byl desetinky od pozice náhradníka. Musíme počkat, až jednotlivé země své zástupce přihlásí, pak bude jasné, zda se na olympiádu nedostane," dodal Novák.

Mezinárodní bruslařská unie bude jednotlivé země o přidělených účastnických místech oficiálně informovat 27. prosince, do 12. ledna pak musí své závodníky potvrdit jednotlivé státy. Až poté dojde případně k přerozdělení volných míst.

Reklama