Hlavní obsah

O účasti Rusů na paralympiádě se rozhodne až v lednu

Londýn

O účasti ruských handicapovaných sportovců na zimních paralympijských hrách v Pchjongčchangu se rozhodne až na konci ledna. Mezinárodní paralympijský výbor IPC zatím trvá na suspendaci Rusů, kterou vyhlásil po dopingovém skandálu už před loňskou letní paralympiádou v Riu de Janeiro. Konečné rozhodnutí IPC odložil na další zasedání (26.-28. ledna), protože Rusové stále nesplnili podmínky k opětovnému přijetí.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Sídlo Ruského olympijského výboru v Moskvě.

Článek

"Ačkoliv prezidium IPC uznává, že došlo k pokroku, shodlo se na tom, že suspendace bude pokračovat. Všechna kritéria zatím nebyla splněna," uvedl v prohlášení IPC jeho nový prezident Andrew Parsons. Mimo jiné poukázal na to, že Rusové dosud neuznali výsledky McLarenovy zprávy, která na praktiky v zemi ukázala. "Jestliže ruské úřady tvrdí, že důkazy nejsou důvěryhodné, měly by předložit takové, které to rozporují. A to se doteď nestalo," dodal.

IPC už v září rozhodl, že ve čtyřech odvětvích (alpské lyžování, běh na lyžích, biatlon a snowboarding) mohou ruští sportovci pod neutrální vlajkou startovat na kvalifikačních závodech a usilovat o splnění nominačních kritérií. Na rozhodnutí o tom, zda a za jakých podmínek budou moci závodit i v březnu v Pchjongčchangu, si ale musí počkat.

Paralympijské hry se uskuteční od 9. do 18. března. Předcházet jim budou olympijské hry, na nichž budou moci ruští sportovci startovat pouze pod neutrální vlajkou a jen v případě pozvání na základě přísných podmínek. Rusko samotné Mezinárodní olympijský výbor na začátku prosince z her vyloučil. Důvodem byly závěry dvou komisí, které prověřovaly podezření ze státem řízeného dopingu v Rusku a případy podvodů při olympijských a paralympijských hrách 2014 v Soči.

Reklama

Související témata: