Hlavní obsah

Hrozí chaos? Podmínky čerpání dotací se svazy dozvědí začátkem roku 2018

Praha

Teprve v lednu se sportovní svazy a střešní organizace dozvědí, za jakých podmínek budou moci čerpat stání dotaci v roce 2018 a kolik peněz bude celkem k dispozici. Ministerstvo školství totiž pozastavilo vyhlášení dotačních programů, které jsou pro ně určeny, a plánuje je vypsat začátkem ledna. Předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta tvrdí, že to sportovní svazy vrhá do nejistoty a hrozí chaos.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Článek

Nového ministra školství Roberta Plagu Jansta v úterý dopisem upozornil, že nevypsání programů pro svazy a střešní organizace do konce roku může způsobit chaos. Vzápětí ministerstvo oznámilo, že programy klíčové pro fungování českého sportu do konce roku neschválí. "Vzhledem k volbám a změně vedení ministerstva školství, dosud neschválenému rozpočtu ČR, ale i předvánočnímu času, který omezuje žadatele v čase na přípravu žádosti, ministerstvo vyhlásí zbývající programy počátkem ledna," napsal úřad.

Pro rok 2018 ministerstvo školství zatím schválilo nové programy pro sportovní kluby, reprezentaci, talentovanou mládež, významné sportovní akce a handicapované sportovce. Celkem by se v nich mělo rozdělit 2,86 miliardy korun, což je přibližně polovina plánované částky na sportovní dotace v roce 2018.

Vzhledem k odložení vypsání zbývajících programů jsou nyní sportovní svazy v nejistotě. "Tohle dostane do problémů zejména zimní sporty. Dovolím si odhadnout, že v půlce roku se bude zase vymýšlet, jak uhradit a vyúčtovat výdaje ze začátku roku tak, aby vyhovovaly později vyhlášeným podmínkám," uvedl Jansta.

Z programu III na podporu činnosti střešních organizací čerpá dotaci také Český olympijský výbor (ČOV). I pro něj znamená zpoždění komplikaci kvůli tvorbě rozpočtů. "Zásadní bude termín, kdy bude ze strany ministerstva školství zveřejněno rozdělení prostředků. Pro ČOV bude určující znát výši dotací z MŠMT před konáním nominačního pléna na ZOH, které se koná 18. ledna a také schvaluje rozpočet. Delší zpoždění pak může znamenat problémy s cash-flow ČOV," řekl ČTK ekonomický ředitel ČOV Jan Létal.

Jansta odhaduje, že státní dotace v pozastavených programech přijdou nejdříve v dubnu nebo květnu. Předseda ČUS, který je obviněný v kauze údajného ovlivňování dotací, hlavní problém vidí v nedostatku kvalifikovaných úředníků na ministerstvu školství.

Proto vítá myšlenku samostatné vládní agentury pro sport, která by měla samostatnou rozpočtovou kapitolu a vlastní úředníky specializované na sport. Její zřízení plánuje vládní hnutí ANO, ale vzhledem k nutnosti změny kompetenčního zákona to nepůjde okamžitě.

Reklama

Související témata: