Hlavní obsah

Nechci se cítit jako druhořadý tvor, uvedla mistryně světa. Vzdala se dvou titulů

Rijád

Cítit se jako druhořadý tvor? Nikdy. I kdyby to mělo stát titul mistryně světa. V prosinci minulého roku ovládla Ukrajinka Anna Muzyčuková šampionát v rapid šachu, ale možnost obhajoby vzdala. Nelíbilo se jí, že by se na letošním MS v Rijádu musela podrobit tamním zvyklostem - chodit se zahalenou hlavou i postavou, navíc venku vždy v doprovodu. „Během pár dní přijdu i o titul v bleskovém šachu, ale nebylo jiné cesty. Nechci se podrobit pravidlům, kdy bych se pak cítila jako druhořadý tvor," uvedla na svém facebookovém profilu.

Foto: Sport.cz

Ukrajinská šachová hvězda Anna Muzyčuková.

Článek

Nebyla jediná, kdo šampionát musel oželet. Izraelští šachisté třeba neobdrželi saúdskoarabská víza a tak na MS nestartují. Saúdská Arábie totiž izraelský stát neuznává a neudržuje s ním diplomatické vztahy.

„Když jsem před rokem získala tituly, byla jsem nejšťastnější člověk na světě. Teď se ale cítím opravdu špatně. Musela jsem ale zastávat svoje zásady a tuhle událost vynechat, i když bych si mohla vydělat slušné peníze. Jsem z toho všeho otrávená. Nejvíce mě ale irituje, že tyhle věci nikoho neznepokojují a nezajímají," svěřila se na internetu ukrajinská šachistka.

Saúdská Arábie důsledně uplatňuje fatwu, tedy uplatňování islámských náboženských ediktů v civilním životě především vůči ženám. Kvůli tomu se podobný postoj rozhodla zaujmout i Anny mladší sestra Marija, mistryně světa v klasickém šachu z roku 2015. „Jsem ráda, že si dokážeme stát za svým názorem a všem, které to zajímá, vzkazujeme, my se vrátíme," dodala.

Mistrem světa v rapid šachu, v němž mají šachisté na své tahy jen patnáct minut, se stal Ind Višvánáthán Ánand. Osmačtyřicetiletý velmistr, jehož už mnozí odepisovali, prošel v Rijádu patnáctikolovým turnajem bez porážky a zopakoval v této zrychlené variantě královské hry triumf z roku 2003. Turnaj žen vyhrála Číňanka Ťü Wen-ťün. Jediný český zástupce Viktor Láznička obsadil s osmi body 46. místo.

Reklama