Hlavní obsah

Český pilot je překážkou účasti slovenského bobu na olympiádě

Bratislava

Účast slovenského čtyřbobu na olympiádě v Pchjongčchangu je ohrožena. Důvodem je pilot Radek Matoušek, který ještě nedávno reprezentoval Českou republiku.

Foto: archiv Dominika Dvořáka

Dominik Dvořák pilotuje čtyřbob v německém Altenbergu - ilustrační foto.

Článek

Před dvěma lety startoval Matoušek na mistrovství světa v českých barvách a za Slovensko jezdí až od aktuální sezóny. „Podle olympijské charty nemůže za zemi startovat sportovec, který v uplynulých třech letech reprezentoval jiný stát. Dá se to vyřešit výjimkou, ale záleží, jak se k tomu postaví členové exekutivy Mezinárodní federace bobů a skeletonu," konstatoval šéf slovenského svazu bobistů Milan Jagnešák pro televizi RTVS.

„Pokud jeho účast schválí, tak k tomu musí zaujmout stanovisko také Mezinárodní olympijský výbor. To už by pak mělo být kladné," předpokládá Jagnešák.

Slovenští bobisté v nedělním závodě evropského poháru ve Winterbergu výkonnostně potvrdili, že na olympiádu patří, když skončili na šestém místě. V celkovém hodnocení evropského poháru obsadila slovenská posádka výborné čtvrté místo. Před Slováky skončily jen tři německé stroje.

„Připouštím, že vše se vybavuje v hraničních termínech, ale nemělo smysl vybavovat výjimku v září, kdy nebylo jasné, zda se na olympiádu kvalifikujeme. Bylo by to čistě hypotetické. Celkově jsem však spokojený, protože jsme učinili maximum pro to, abychom mohli na olympiádě startovat," řekl Matoušek.

Reklama

Související témata: