Hlavní obsah

Krasobruslařka Březinová útočí na svůj nejlepší výsledek na ME

Česká krasobruslařka Eliška Březinová útočí na své nejlepší umístění na mistrovství Evropy. Po osobním rekordu v krátkém programu jí na šampionátu v Moskvě patří dvanáctá příčka. Dosud byla na ME nejlépe patnáctá v letech 2014 a 2015. Vede domácí Alina Zagitovová, která se na necelých šest desetin přiblížila světovému rekordu a v krátkém programu předčila i dvojnásobnou evropskou i světovou šampionku Jevgeniji Medveděvovou.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Eliška Březinové při ME v Moskvě.

Článek

Jednadvacetiletá Březinová na rozdíl od svých mužských kolegů z reprezentace krátký program nepokazila. Vydařila se jí kombinace dvou trojitých toeloopů. U trojitého lutzu a dvojitého axelu pak neměla tak jisté výjezdy, přesto si známkou 52,06 bodu vylepšila zhruba o tři desetiny osobní rekord.

Ačkoliv startovala hned ve druhé rozjížďce, vyneslo ji to až na dohled první desítky. Před sobotní volnou jízdou na ni ztrácí přibližně dva body. "Jsem strašně ráda, že se podařila kombinace tři-tři. Mrzí mě asi nejvíc ta chybička u toho axela, to bylo úplně zbytečné. Bodově jsem strašně spokojená," uvedla na svazovém facebooku.

Jednoznačně nejobtížnější krátký program předvedla úřadující juniorská mistryně světa Zagitovová. Všechny skoky včetně netradiční kombinace lutzu s rittbergerem měla ve druhé polovině jízdy. Poprvé dostala za krátký program známku přes 80 bodů a přiblížila se na 58 setin světovému rekordu slavnější krajanky Medveděvové.

Osmnáctiletá Medveděvová závodila poprvé od listopadu, kdy po závodě Grand Prix v Japonsku začala léčit prasklinu v zánártní kůstce. Chyběla jí obvyklá suverenita, zaváhala při výjezdu z dvojitého axelu. Na tréninkovou partnerku Zagitovovou ztrácí 1,7 bodu a hrozí, že by poprvé od listopadu 2015 mohla utrpět porážku.

Ze třetího místa na ni bude navíc útočit Italka Carolina Kostnerová, která si ve třiceti letech vylepšila osobní rekord na 78,30 bodu a za Medveděvovou zaostala jen o 27 setin bodu.

Volné jízdy žen v sobotu uzavřou soutěžní program šampionátu v Moskvě.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Moskvě:
Ženy - po krátkém programu:
1. Zagitovová 80,27
2. Medveděvová (obě Rus.) 78,57
3. Kostnerová (It.) 78,30
4. Sotskovová (Rus.) 68,70
5. Rajičová (SR) 61,01
6. Östlundová (Švéd.) 56,04
...
12. Březinová (ČR) 52,06
16:55 sportovní dvojice - volné jízdy

Reklama