Hlavní obsah

Na MS handicapovaných cyklistů zlatý Bouška

PRAHA

První soutěžní den mistrovství světa handicapovaných cyklistů ve švýcarském Aigle začal pro devítičlennou českou výpravu více než dobře. Jiří Bouška, sportovec s poruchou centrální hybnosti, vyhrál ve své kategorii dráhový závod na kilometr s pevným startem. K tomu Jiří Ježek, který jezdí v kategorii cyklistů z podkolenní amputací, vybojoval bronz ve stíhacím závodě na 4 kilometry.

Foto: Handisport.cz

Jiří Bouška

Článek

Bronzový medailista z paralympiády v Aténách, mistr světa i Evropy Jiří Bouška dosáhl času 1:10,462. Druhý Japonec Masaši Išii na něj ztratil necelou jednu setinu vteřiny. Šestadvacetiletý cyklista bezprostředně po závodech ani na stupních vítězů netvářil zpočátku nijak šťastně: "V sobotu v tréninku mi to výborně jezdilo a asi jsem byl hodně motivovaný, udělal jsem na startu zbytečné chyby, málem jsme spadnul. Bylo to jen tak tak, ale vyšlo to. Ubyli mi největší rival Australan Scott, který v zimě spadnul, uskřípl si nerv a léčí se, ale zase třeba ten Japonec, co byl druhý, je na první velké soutěži a jelo mu to výtečně."

Na stupních vítězů se Jiří Bouška rozesmál teprve ve chvíli, kdy se nemohl na první pokus obléct do dresu pro světového šampióna. Speciální dárek k medaili - láhev místního vína - si  dal po ceremonii dozadu do trojdílné kapsy na dresu,  a při pohledu na zbylá dvě volná místa připomněl loňské úspěchy na ME v nizozemském Alkmaaru: "Loni jsem si takhle odvážel tři sýry, tak tady snad ty kapsy taky naplním."Další český závodník v této kategorii Luboš Jirka skončil na 6. místě. Na vítěze mu chybělo téměř čtyři a půl sekundy. Nadějný David Vondráček, který na šampionátu teprve sbírá zkušenosti, byl v kategorii více handicapovaných sportovců s poruchou koordinace pohybu desátý.

Spokojený stříbrný Ježek

Paralympijský vítěz, mistr světa a Evropy Jiří Ježek o sobě říká, že stíhačku neumí - prostě se rychle rozjede, a buď ho soupeř dojede, nebo ne. Léta mu strategie vycházela, až přišel Španěl Roberto Alcaide. Po "zahřívacích" sezónách se v této disciplíně začal prosazovat, vyhrál mimo jiné i na paralympiádě v Aténách. Nejinak tomu bylo dnes. Ještě v kvalifikaci Alcaide vytvořil nový světový rekord, ale dost sil mu zbylo i na finále.

To tradičně velmi rychle rozjel Jiří Ježek (v kvalifikaci zajel svoje osobní maximum 4:51,522), vše vsadil na jednu kartu a pokusil se Španěla dojet. Už od poloviny závodu ho ale začal dotahovat naopak Alcaide a vteřinové manko se postupně navyšovalo. Čtyři kola před koncem závodu Španěl Ježka dostihl a český reprezentant se rozhodl dále finále nedojíždět. "Já jsem si udělal ráno osobák a to bylo moje maximum, Roberto jel skvěle, jediná šance byla pokusit se ho dojet, pro to jsme se rozhodli, ale Roberto to zjistil a podle toho také stíhačku rozjel," usmíval se spokojený Jiří Ježek.

Další tělesně handicapovaný český reprezentant Michal Stark si vyjel ve stíhacím závodě nadkolenních amputářů čtvrté místo, Jiří Kalousek (s amputací ruky) skončil ve svojí kategorii na 16. příčce.

Reklama