Hlavní obsah

Bouška získal na MS druhé zlato, Ježek další stříbro

AIGLE

Jiří Bouška a Jiří Ježek v úterý znovu zářili na světovém šampionátu handicapovaných cyklistů ve švýcarském Aigle. Sportovec s poruchou koordinace pohybu Bouška znovu zvítězil, tentokrát poprvé v životě na světovém šampionátu ve stíhacím závodě na 3 kilometry. Jiří Ježek má v kategorii cyklistů s podkolenní amputací stříbro v závodě na jeden kilometr s pevným startem.

Foto: Handisport.cz

Jiří Bouška získal na MS postižených cyklistů druhou zlatou medaili.

Článek

Bouška prožívá ve Švýcarsku skvělý světový šampionát. Po pondělním triumfu v závodě na 1 kilometr s pevným startem vyhrál v úterý stíhací závod na 3 kilometry. V kvalifikaci si navíc vylepšil své dosavadní osobní maximum na 3:37,363. Jeho finálovým soupeřem byl Australan Trent Deacon. Bouška rozjel závod naplno a vybudoval si náskok, který výrazně zmenšený udržel až do konce. Po projetí cílem šťastně mávl rukou a bylo vidět, jak moc se mu ulevilo, že Deacona nakonec dokázal o necelou sekundu porazit.

"Ráno jsem si udělal osobák, docela o dost, musel jsem jet naplno, nebyl jsem si zcela jistý, jestli se dostanu do finále. Teď odpoledne už mi docházely síly, bylo to o fous, ale je to senzační, poprvé jsem vyhrál stíhačku. A dvě zlaté za sebou, to je super!" zářil český závodník.

Ve stejné kategorii jako Bouška skončil na šestém místě Luboš Jirka, medailista z loňského evropského šampionátu v nizozemském Alkmaaru. David Vondráček byl v kategorii s vyšším handicapem stejně jako v pondělí desátý.

Ježek si zpestřoval ceremoniál

Ježek zatím na světovém šampionátu v Aigle pokračuje ve "stříbrné linii", jak svoje dosavadní úspěchy sám s úsměvem nazývá. V závodě na kilometr s pevným startem kategorie sportovců s podkolenní amputací obsadil druhé místo za kilometrovým specialistou Britem Jodym Cundym. Stejně jako v pondělní stíhačce znamenal výsledný čas Ježkův osobní rekord, tentokrát 1:11,357. Cundy vylepšil dosavadní světové maximum na 1:10,530.

"Jsem spokojený. Díky tomu, že jsme se dráze věnovali v letošním roce hodně, dokonce s podporou profesionálního trenéra Pavla Vršeckého, tak jsem se v obou disciplínách zlepšil," řekl po medailovém ceremoniálu paralympijský vítěz a několikanásobný světový i evropský šampión Ježek.

Předávání medailí opět obohatil originálním výstupem. Vedle stupňů vítězů stojí ve Světovém cyklistickém centru zeměkoule s vlaječkami 40 zúčastněných států. Po společném focení jednatřicetiletý český závodník vyndal tu českou a vyměnil ji za oceňujícího potlesku přihlížejících se třetím Amadorem Granadou za jeho španělskou. "Já si medailový ceremoniál vždycky užívám, proto se snažím zpestřit si ho," vysvětloval s úsměvem Ježek.

Jeho start ve středečním týmovém sprintu dosud není jistý, možná tedy bude na šampionátu pokračovat až v pátek na silnici: "Na silniční závod i časovku se těším, protože je to pořád ještě šance vyhrát ten vysněný duhový trikot, ale obě ty trati mi nevyhovují, takže uvidíme. I kdyby pokračovala stříbrná linie, budu rád," pousmál se český reprezentant.

Ježkovi tělesně handicapovaní kolegové Michal Stark a Jiří Kalousek skončili ve svých kategoriích na šestém, respektive sedmnáctém místě.

Reklama