Hlavní obsah

Nejlepší sportovní fotografie se vrátily na Staroměstskou radnici, Zlaté Nagano s nimi

Praha

Po osmi letech se vrátila do historických prostor pražské Staroměstské radnice soutěžní výstava Sportovní fotografie roku, jejíž historie sahá až do sedmdesátých let minulého století a která bývala jednou z nejprestižnějších a nejnavštěvovanějších výstav v hlavním městě. Sportovním snímkem roku se stala fotografie Cape Epic od volného fotografa Michala Červeného. Originální souhru cyklistů a jejich dominantních stínů pořídil 31letý autor při etapovém závodě horských kol v Jižní Africe.

Foto: Michal Červený

Vítězný snímek Michala Červeného z výstavy Sportovní fotografie roku v historických prostorách Staroměstké radnice v Praze.

Článek
Fotogalerie

Putovní cenu převzal Michal Červený dnes odpoledne na pražské Staroměstské radnici při vernisáži, které se zúčastnili i představitelé našeho sportu v čele s předsedou ČOV Jiřím Kejvalem. Ucelenou přehlídku 78 nejlepších novinářských snímků roku 2017 doplňuje samostatná expozice Zlaté Nagano autorů Eduarda Erbena, Jiřího Pekárka, Herberta Slavíka a Michala Růžičky připomínající historický úspěch českého hokeje před dvaceti lety na turnaji století pod pěti kruhy.

Soutěžilo přes 500 fotografií

Výstava navazuje na tradici výročních přehlídek založenou legendami novinářské fotografie v roce 1971. Poslední soutěžní ročník proběhl v roce 2001, aby pak do roku 2010 pokračovaly nesoutěžní přehlídky. Po sedmileté odmlce Klub sportovních novinářů retrospektivní výstavy sportovních fotografií nyní obnovil.

Do soutěže se přihlásilo 43 profesionálních fotoreportérů, kteří poslali celkem 501 snímků. Vedle hlavní soutěže byly ve hře také dílčí ceny v kategoriích Fotbal, Ostatní sporty, Portrét, SportArt a Foto série. Speciální diplomy vypsaly Hl. město Praha (Sport v Praze) a agentura Czech Tourism (Sport a volný čas), vítěze těchto cen vyberou návštěvníci výstavy.

Hlavní cenu získal Michal Červený za originální pohled na africký horský maraton. Fotografii pořídil z vrtulníku, a jak se svěřil, pomohlo mu k ní trochu štěstí.

Vyhrál záběr z vrtulníku

„Na závodu Cape Epic jsem byl už posedmé a nikdy dříve jsem se do vrtulníku nedostal. Až loni jsem si ho konečně na jednu etapu vyprosil," prozradil fotograf, který spolupracuje s Mezinárodní cyklistickou federací, několika profesionálními týmy a s odbornými časopisy. Červeného fotografii dominují dlouhé stíny švýcarských závodníků Nina Schurtera a Matthiase Stirnemanna, pozdějších vítězů etapového závodu. „Měl jsem trochu jiný plán, chtěl jsem stíny větší skupiny závodníků a trochu čistější obraz, ale na to v dané etapě nebyly podmínky," prozradil vítěz.

Autor vítězné fotografie si odnesl odměnu 50 000 korun, a také putovní cenu, kterou dlouhých šestnáct let schraňoval Václav Novák, výherce poslední soutěžní přehlídky z roku 2001. Jeho vítězná práce „Vychutnat si závod, ochutnat trať" byla shodou okolností také ze závodu horských kol. I tu si mohou návštěvníci letošní výstavy prohlédnout.

„Vítězná fotografie letošní přehlídky v sobě snoubí neobvyklý pohled, výrazné grafické řešení a zároveň silný sportovní okamžik," ocenil předseda poroty docent Filip Láb, proděkan Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, který byl příjemně překvapen vysokou úrovní přihlášených fotografií.

V kategorii Portrét si ocenění odnesla Barbora Reichová (Sport), v kategorii Fotbal Vlastimil Vacek (volný fotograf publikující v Právu a na webu sport.cz), v kategorii Ostatní sporty Pavel Lebeda (volný fotograf), nejlepší sérii nafotil Michal Sváček (MF DNES) a v kategorii Sportart pak se svými záběry zvítězil Michal Červený (volný fotograf).

Výstava Sportovní fotografie roku včetně doprovodné expozice Zlaté Nagano bude na Staroměstské radnici přístupná od soboty 3. února do středy 28. února každý den od 10 do 18 hodin.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články