Hlavní obsah

Arbitráž jim zrušila doživotní tresty, teď se patnáct Rusů může ucházet o start na OH

Pchjongčchang

Třináct ruských sportovců a dva trenéři, kterým Arbitrážní soud pro sport (CAS) ve čtvrtek kvůli nedostatku důkazů zrušil doživotní tresty za doping, se mohou ucházet o start na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že jejich žádosti prošetří komise zabývající se pozváním jednotlivých ruských sportovců.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Zasedání mezinárodního olympijského výboru.

Článek

CAS ve čtvrtek zrušil doživotní zákaz startu na olympijských hrách 28 ruským reprezentantům, kteří byli původně potrestáni za dopingové podvody na olympiádě 2014 v Soči a přišli i o dosažené výsledky z domácích her. Rusko následně požádalo o dodatečnou nominaci 15 z nich včetně běžce na lyžích Alexandra Legkova, skeletonisty Alexandra Treťjakova nebo rychlobruslařky Olgy Fatkulinové.

Komise MOV pozvala do Pchjongčchangu 169 ruských sportovců, kteří budou v Koreji startovat pod oficiálním označením „olympijský sportovec z Ruska". Mezi pozvanými byla i rychlobruslařka Olga Grafová, která se však kvůli trestům pro reprezentační kolegy účasti na OH vzdala. Hry začnou v pátek 9. února.

Švýcarský civilní soud naopak zamítl odvolání šesti Rusů, které MOV na hry do Pchjongčchangu nepozval. Podle webu insidethegames.biz jsou mezi nimi i rychlobruslařští mistři světa Pavel Kuližnikov a Denis Juskov, kteří stejně jako čtyři zbývající sportovci za sebou mají dopingové tresty.

Reklama

Související témata: