Hlavní obsah

První český duel ovládl zkušenější Šonka, doletěl si pro třetí místo

Aktualizováno

Martin Šonka vstoupil do nového ročníku seriálu Red Bull Air Race třetím místem v Abú Zabí. Druhý český pilot Petr Kopfstein obsadil devátou příčku. Zvítězil Američan Michael Goulian. Hned v prvním kole letěli oba Češi poprvé v historii ve dvojici proti sobě, šťastnější byl zkušenější úřadující vicemistr světa Šonka. V přiloženém videu se můžete podívat, jak viděl trať ze svého kokpitu.

Šonka v Abú ZabíVideo: Red Bull Content Pool

 
Článek

Martin Šonka ve finále úvodního závodu nové sezóny mistrovství světa nestačil pouze na vítězného Američana Gouliena a druhého Japonce Muroju. V prvním kole závodu porazil svého krajana Kopfsteina v historicky prvním souboji dvou českých závodníků v sérii, v osmičce nejlepších byl rychlejší než Francouz Levot.

"Každé stupně vítězů jsou skvělé. Jak jsme předpokládali, tak se krásně ukázalo, že startovní pole se znovu neskutečně vyrovnalo a rozdíly se smazávají. Jednoduchá a rychlá trať, jaká byla tady, tomu navíc napomáhá. Dostat se na stupně vítězů bude stále těžší a těžší," líčí Šonka v tiskové zprávě.

"Museli jsme také řešit techniké problémy. Navíc kvůli nové, povinné a mnohem těžší baterii máme velkou nadváhu, což je prostě značný hendikep. S výkonem tedy nejsme úplně spokojení a třetí místo je asi maximum, za které jsme rádi."

A úvodní souboj s krajanem Kopfsteinem? "Petr létá rychle a čistě, je velmi těžký soupeř. I přes problémy se mi ale až na malou chybu povedl celkem čistý let a postoupili jsme dál. Určitě je to ale škoda pro naše fanoušky, kterých máme s Petrem hodně. Byla velká pravděpodobnost, že jeden z nás už v závodě nebude pokračovat, což se také stalo. Každopádně víme, že se teď musíme dát do práce, které nás nečeká málo. Na druhý závod do Francie musíme přijet v lepší formě," má jasno Šonka.

Příště čeká letecké Monako

Karlovarskému pilotovi se naopak soutěžní let nepovedl a na dovolenou odjíždí s devátým místem. "Pochopitelně nejsem spokojený. S ohledem na tréninkové časy a nastavení letadla jsme si pomýšleli na 5. nebo 6. místo. Bohužel jsme zvolili špatnou linii, respektive stejnou jako vítěz kvalifikace Matthias Dolderer. V závodě se ale změnily podmínky, nefoukal vítr zprava a tam, kde v pátek pomáhal, v sobotu chyběl, takže letadlo ztrácelo energii," komentuje prohru s krajanem Petr Kopfstein.

Už během tréninků a před kvalifikací jeho Team Spielberg bojoval s nastavením letadla. Také trať nad Perským zálivem ve Spojených arabských emirátech českému závodníkovi moc nesedí. "Je příliš jednoduchá, nic moc tam nevymyslím," kaboní se.

Do průběžného hodnocení si Kopfstein připsal aspoň první dva body, další může získat na konci dubna, kdy se světový šampionát přesune do Cannes. Mistrovství světa se na riviéře poletí poprvé v historii. "Bude to naše Monako," odkazuje Petr na ikonický závod formule 1.

Reklama